Bouwbedrijf Lont opent eigen zonneweide

Bouwbedrijf Lont in St.-Annaparochie opent vrijdagmiddag zijn eigen zonnepark, dichtbij het bedrijf. Het gaat om een zonneweide van 1 hectare met 3.800 panelen. Met elkaar kunnen die 1,1 megawatt aan zonne-energie opwekken. De stroom is niet alleen bedoeld voor het eigen bedrijf, maar ook voor huishoudingen.
© Omrop Fryslân
Het park wordt vrijdag, de langste dag van het jaar, officieel geopend, maar draait eigenlijk al een aantal weken. Volgens directeur Jetze Lont verloopt dat boven verwachting. "We kunnen live bekijken wat de resultaten zijn en de dagopbrengst lijkt al hoger dan we hadden gehoopt."

Duurzame investering

Lont heeft 1,2 miljoen euro in het park geïnvesteerd. Het gaat volgens de directeur om een duurzame investering voor de lange termijn, die goed binnen de filosofie van een familiebedrijf past. "Wij werken vanuit de visie van rentmeesterschap. We zitten in een enorme omwenteling in de bouw naar een duurzame economie", vertelt hij.
"Duurzaamheid is echt 'business' voor ons. Dan moet je ook zeggen: hoeveel energie nemen we van het net af als bedrijf, inclusief alle bouwlocaties? En hoe kunnen we die weer terugleveren?"

Agrarische grond behouden

Het park is aangelegd op bedrijventerrein De Wissel in St.-Annaparochie, zodat er geen agrarische grond of natuur verloren gaat. De panelen zijn ook zo geplaatst dat er geen grote pieken ontstaan bij het leveren van stroom. De netwerken van de elektriciteitsbedrijven kunnen deze pieken nu nog niet aan. Lont werkt aan mogelijkheden voor het opslaan van de opgewekte energie.

Duurzame woningen

Het bouwbedrijf heeft het park zelf ontwikkeld en zal de ervaring die het heeft opgedaan, voortaan ook gebruiken in de bouw van duurzame woningen. "Wij halen op meer dan dertig bouwlocaties energie van het net af. En die zetten we er ook weer op, meer zelfs. Die energie kan worden gebruikt voor ons eigen bedrijf, maar mensen in de regio kunnen die ook kopen." Het zou dan gaan om 300 tot 500 huishoudingen.
Directeur Jetze Lont aan het woord