Nieuwe burgemeester Ameland moet verbindend en aanspreekbaar zijn

Amelanders zoeken een onpartijdige, verbindende en aanspreekbare burgemeester. Dit zijn de drie belangrijkste kenmerken die de eilanders aan hun burgervader- of moeder zoeken. De gemeenteraad heeft donderdagavond de profielschets voor burgemeester van de gemeente Ameland vastgesteld en in een speciale raadsbijeenkomst in het gemeentehuis van Ballum overhandigd aan commissaris van de Koning Arno Brok.
De fjoertoer op It Amelân © Omrop Fryslân
De vertrouwenscommissie, die de profielschets opgesteld heeft, heeft vooraf ook de inwoners en ondernemers van de gemeente Ameland gevraagd mee te denken over het profiel van de nieuwe burgemeester. In totaal 272 mensen hebben daarop gereageerd. Ze vinden het belangrijk dat de nieuwe burgemeester zich richt op alle Amelanders en dat hij of zij integer en goed bestuurt. Verder moet de Amelander burgemeester een verbinder zijn, zichtbaar aanwezig, aanspreekbaar en onpartijdig. Opvallend was dat jong en oud, inwoners en ondernemers in grote lijnen dezelfde prioriteiten aangaven.
Ameland zoekt een nieuwe burgemeester nadat Albert de Hoop een jaar geleden weg is gegaan. Gerard van Klaveren is op dit moment waarnemend burgemeester.