Vluchtelingen delen koffie uit om contact te maken met voorbijgangers

Het is donderdag Wereldvluchtelingendag en in het kader daarvan nodigt Vluchtelingenwerk Noord-Nederland iedereen uit om een bakje koffie te doen met vluchtelingen. Dat kon op verschillende plaatsen, onder andere op het Stationsplein in Leeuwarden. Daar staan Nasr Ali en Nur met een zogenaamde koffieboks op de rug met daarop de tekst 'Bakkie Doen' voorbijgangers koffie aan te bieden.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Koffie is een mooie manier om in gesprek te raken met mensen, vertelt Ineke Fennema van Vluchtelingenwerk. Het was voor de vluchtelingen in het begin wel even wennen dat ze op de mensen af moesten stappen en vragen of ze ook een bakje koffie wilden hebben, gaat ze verder.
Vluchtelingen willen graag in contact met Nederlanders komen om de taal beter te leren. "Aan de andere kant weten wij dat Nederlanders ook wel graag eens willen praten met een vluchteling en dat ze dat ook wel lastig vinden. Dan is dit een heel mooi moment."
Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met Ineke Fennema van Vluchtelingenwerk
Nasr Ali biedt voorbijgangers koffie aan © Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
De 18-jarige Nur woont sinds anderhalf jaar in Nederland. Hij kan al best wel goed Nederlands spreken, zegt Ineke Fennema. Zijn collega Nasr woont hier al wat langer. Voor hem is het wat makkelijker. Nasr Ali komt uit Eritrea en woont meer dan 28 jaar in Nederland. Hij is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk om de nieuwkomers te helpen. Hij vindt het niet moeilijk om met Nederlanders in contact te komen. Zij zijn open, maar dan moet je wel de stap durven zeggen, zegt hij.
In ongeveer tien plaatsen doen ze mee aan de actie 'Bakkie Doen'.
Verslaggever Johanna Brinkman spreekt met Nasr Ali