Stavoren bereidt zich voor op komst van 'geweldige' Maarten

Een gele badmuts, een warm zwempak en veel enthousiasme, meer is niet nodig om Maarten van der Weijden te steunen. Zaterdag zwemmen drieduizend mensen in Stavoren met Maarten mee. Zij springen het water in bij camping Roggebroek, waar ze middenin de voorbereiding zitten om de mensen op te vangen. "Zelf zwem ik stiekem ook mee", vertelt eigenaar Lubbe van Dijk. "Maar dat is wel een beetje illegaal. Ik heb nog geen kaartje, maar ik heb al wel een speciaal pak gekocht."
Maarten syn alvestêdetocht: Camping Roggebroek Starum
Als alles goed gaat, komt Maarten om twaalf uur zaterdagmiddag in Stavoren aan. Door dit prettige tijdstip, wordt er grote drukte verwacht in het stadje. Niet alleen de drieduizend meezwemmers, maar ook veel toeschouwers willen Maarten van dichtbij meemaken, zo is de verwachting. De voorbereiding is in volle gang. "Mensen kunnen bij ons het water in springen en dat moet wel georganiseerd worden", zegt Van Dijk. "We hebben het druk met de voorbereiding. Ze zijn hier al bezig om alle parkeerplaatsen klaar te maken."

Meezwemmen

De zwemmers springen dus bij camping Roggebroek het water in. Dat ligt tussen Stavoren en Koudum. Een deel zwemt 500 meter mee, anderen volgen Maarten 2 km lang. Een van die zwemmers is Van Dijk. "Ik heb nog maar één keer getraind, maar het moet wel lukken."

Bewondering Maarten

"Ik heb veel bewondering voor Maarten", vertelt Van Dijk. "Afgelopen jaar kwam hij hier langs en toen maakte dat indruk op mij. Hij had van mij al in Stavoren uit het water mogen stappen. Dan was hij al een held geweest." Dat was dit jaar ook een reden om mee te doen. "Ik vind dat een goed doel en geloof niet dat er ooit genoeg geld kan zijn voor onderzoek naar kanker."
Van Dijk is er zeker van dat de drieduizend meezwemmers Maarten helpen. "En ook al redt hij het niet, dan nog is het geweldig."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek