Dochters grietman Van Goslinga wilden familienaam bewaren met pronkgraf

Naast rouwborden en epitafen liet de adel in Fryslân ook nog enkele praal- of pronkgraven achter in Friese kerken. Die vragen natuurlijk onderhoud. Bijvoorbeeld die van Sicco van Goslinga in Dongjum.
Pronkgrêf Goslinga Dongjum
Sicco van Goslinga was grietman van Franekeradeel, geboren in 1664 en overleden in 1731. Hij was lid van de Staten van Fryslân en van de Staten Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Een diplomaat die een rol speelde bij de Vrede van Utrecht. Hij en zijn vrouw hadden alleen maar dochters. Zij wilden de familienaam bewaren en daarom is er een pronkgraf gemaakt.
Een pronkgraf opknappen is meer dan schilderwerk bijwerken en houtrot weghalen. Er moest ook een deskundige in natuursteen aan te pas komen. Er zaten scheuren in de wand, waar weer en wind doorheen kwamen en het graf en de ornamenten beschadigden.
Wat gebeurt er in Dongjum bij het praalgraf van Sicco van Goslinga?
Nu alles weer in volle glorie is hersteld, is er duidelijk te zien wat de connecties van deze belangrijke man en zijn familie waren. Namen en wapens van onder andere Van Aylva, Scheltema, Cammingha en anderen zijn op het graf aangebracht.
Byld fan Sicco van Goslinga en aadlike famyljewapens © Ronnie Porte