Vijf medewerkers Leeuwarder bedrijf naar ziekenhuis door giftige stof

Bij het bedrijf Fiber-Line aan de Uranusweg in Leeuwarden zijn diverse medewerkers onwel geraakt. Dat kwam door werkzaamheden aan een vloer waarbij een chemische stof vrijkwam. Er werd meteen groot alarm geslagen en de hulpdiensten waren snel massaal aanwezig. Vijf slachtoffers zijn met ambulances naar ziekenhuis MCL gebracht. Het gaat naar omstandigheden goed met hun. Medewerkers van de brandweer Leeuwarden hebben het gebouw onderzocht en metingen gedaan om de oorzaak te achterhalen.
Fiif meiwurkers Ljouwerter bedriuw nei sikehûs troch fergiftige stof
De problemen ontstonden toen in het bedrijf een vloer bewerkt werd met epoxy, vertelt voorlichter Marten Klaas Brinksma van de brandweer. Daar kwamen stoffen bij vrij. Meerdere mensen werden daar duizelig van. Ze werden misselijk en moesten overgeven. "Toen gingen meteen de alarmbellen rinkelen." Het aparte was dat de mensen die met het werk zelf bezig waren, er niet ziek van werden. Dat was het geval met anderen in het gebouw. Daar zal waarschijnlijk ventilatie een rol bij hebben gespeeld, zegt Brinksma. Zoiets is heel belangrijk als je zulk werk doet.
In totaal zijn er zeven mensen onwel geworden in het bedrijfspand van Fiber-Line. Twee van hen waren flauwgevallen en vijf moesten naar het ziekenhuis. De twee anderen werden geholpen in ambulances.
De hulpdiensten zijn massaal aanwezig om de slachtoffers bij te staan. De andere medewerkers werden eerste buiten en later in kantoorruimtes opgevangen. De Uranusweg werd om ongeveer vier uur weer vrijgegeven voor het verkeer en ook het bedrijf zelf werd weer veilig verklaard door de brandweer.
De medewerkers van Fiber-Line werden na afloop van het incident bijgepraat door de brandweer. Volgens Brinksma van de brandweer is goed gehandeld bij het bedrijf door meteen het gebouw te ontruimen en de hulpdiensten te bellen.
Het internationale bedrijf produceert synthetische vezels. Een van de belangrijke merken voor het bedrijf is bijvoorbeeld de glasvezel-kabel industrie.
Woordvoerder Marten Klaas Brinksma van de brandweer
© Omrop Fryslân, Aise van Beets