Een week lang aandacht voor het Friese product: De Streekweek is van start gegaan

Een hele week aandacht voor courgettes, tuinbonen, pompoenen en nog veel meer andere groenten die in Fryslân worden geteeld. De tweede editie van 'De Streekweek' is donderdag van start gegaan. Op meer dan vijftig locaties in de provincie is het mogelijk om het Friese product te bekijken, klaar te maken en te proeven.
© Menno Boer fotografie
Dit jaar wordt 'De Streekweek' geopend in samenwerking met de ROC Friese Poort in Sneek. De studenten van de opleiding Hospitality Studies hebben samen met statushouders uit Sri Lanka, Syrië en Eritrea een paar wereldgerechten samengesteld.
Wij proberen altijd met producten van boeren te koken, dus we zijn altijd in afwachting van wat de natuur te bieden heeft.
Gerard Voskuilen van ROC Friese Poort
Gerard Voskuilen is van ROC Friese Poort. Hij gaat de op weg helpen in de Streekweek. "Wij hebben eigenlijk het hele jaar streekweek. Wij proberen met producten van de boeren te koken en niets uit het buitenland te halen. Daardoor zijn wij altijd in afwachting van wat de natuur te bieden heeft."
De studenten en de statushouders hebben een menu van wereldgerechten met lokale producten samengesteld. De statushouders hebben de smaken uit hun thuisland gehaald. "Die jongens staan dichter bij de natuur. Het koken hebben ze echt nog meegekregen van hun grootouders en hun ouders. Die kennis en expertise is heel mooi om daar gebruik van te maken", legt Voskuilen uit.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Gerard Voskuilen over De Streekweek
Biologische teler Henk Zuidema uit Jistrum levert veel groenten voor de Streekweek. Zuidema werkt samen met andere biologische telers in het Noorden, die direct groenten leveren aan restaurants en scholen. Ze zijn ook bezig met allerhande proven om de teelt te verbreden, ze willen meer soorten seizoensgroenten telen. Ook om minder afhankelijk te worden van het weer.

Weten wat er is

Zuidema vindt het belangrijk dat studenten weten van de grote verscheidenheid aan groeten, maar ook hoe het groeit. "Mijn specialiteit zijn boontjes. Ze kunnen bonen bij de groothandel halen. Bruine of groene, op het plaatje kijken en dan bestellen. Maar er zijn zoveel echte Friese boontjes. Dan laten wij zien welke dat zijn en hoe ze groeien en hoe je ze klaar moet maken", vertelt Zuidema.

Doordat de Friese Poort ook met de studenten de groenten zaait en oogst, leren ze de groenten kennen, maar ook welk seizoen bij de groenten hoort.
Teler Henk Zuidema vertelt over het telen van groenten.