Workum krijgt nieuwe elektrische 'City Shuttle'

In 2011 was Workum de eerste stad in Fryslân met een eigen treintje voor toeristen. Het treintje werd slechter en de korsten waren hoger dan de baten. Even dreigde het treintje te verdwijnen, maar er was veel protest. Het gevolg: donderdagavond wordt een gloednieuwe City Shuttle gepresenteerd.
© Stichting City Shuttle Warkum
"Het is ontzettend belangrijk voor Workum dat er een goede verbinding is tussen het strand en de stad", zegt Tineke Yntema van Stichting City Shuttle Workum. "De camping ligt zo'n anderhalve kilometer buiten de stad. Wij willen heel graag dat mensen van het strand naar het centrum komen en andersom."
Niet alleen toeristen kunnen van het treintje gebruik maken, ook Workummers zelf kunnen de shuttle inzetten. Bijvoorbeeld als het voetbalteam kampioen wordt of de bewoners van het verzorgingstehuis die een rondje door Workum willen maken.

Verhuren

In het verleden waren de kosten hoger dan de baten. Nu kunnen evenementen de shuttle ook huren, zodat er geld binnenkomt. "Dat verhuren zal vaker gebeuren. De structuren zijn veranderd, zoals het VVV dat er eerder geld voor kreeg. Dat is u niet meer zo."
Er was 30.000 euro nodig voor de City Shuttle en dat was nog een hele uitdaging, zegt Yntema. Zo hebben de ondernemers van Workum, het Iepen Mienskipsfûns, het Stadsburger Weeshuis en het ondernemersfonds een bijdrage gegeven.

Dit weekend al volgeboekt

De City Shuttle heeft de kleuren geel met zwart gekregen, de Workummer kleuren. Donderdagavond wordt de City Shuttle in gebruik genomen en dit weekend is de shuttle al helemaal volgeboekt. "De zwemmers die met Maarten van de Weijden mee zullen zwemen, worden met de shuttle terug gebracht. En ook is er dit weekend het festival 'Hooked', met kitesurfers, freerunners en anders sporten op het strand van Workum. Daar komen zo'n 3.000 mensen op af. En als ze met de trein komen, dan brengen wij ze van het station naar de camping bij het strand."
Tineke Yntema, van stichting City Shuttle Workum