Tornike Tsjakadoea wil medaille op Europese Spelen

In aanloop naar de Europese Spelen die dit weekend beginnen in het Wit-Russische Minsk kijken wij vooruit met drie Friese judoka's. Sanne Vermeer, Tornike Tsjakadoea en Margriet Bergstra maken alle drie kans op eremetaal op het toernooi dat ook nog eens geldt als een gewoon Europees kampioenschap. Wordt een sporter kampioen op de Europese Spelen, dan krijgt hij ook meteen een medaille als Europees kampioen. Wij kijken vooruit met Tornike Tsjakadoea.
Tornike Tsjakadoea op Europeeske Spelen
Natuurlijk zijn er meer mensen die over zijn naam beginnen als Tsjakadoea voor de camera verschijnt. Het judotalent is geboren in Leeuwarden, opgegroeid in Drachten en voelt zich dus een echte Fries. "Ik ben later wel in Amstelveen gaan wonen, maar ik ken zoveel mensen in Friesland. Daar ben ik opgegroeid." Zijn vader en moeder zijn in de jaren negentig naar Nederland gekomen.
Tornike Tsjakadoea aan het trainen voor de Europese Spelen © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Zijn ambitie is om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "Dat is wel realistisch voor mij. Ik sta hoog op de Olympische ranking en heb het goed gedaan op de Grand Prix's maar ook op de Grand Slams."
Nu de Europese Spelen voor de deur staan, kan Tsjakadoea een enorme slag maken met zijn puntenaantal. Dat aantal punten is nodig om zich te kwalificeren voor een olympisch ticket. "De concurrentie is groot, maar ik ben fit en ben er klaar voor. Laat maar komen!"
Die vorm is niet vanzelfsprekend, want een tijdje geleden had Tsjakadoea nog last van een blessure. "Ik had een blessure aan mijn lies. Ik heb even getwijfeld of ik de Europese Spelen wel zou halen, maar heb mijn revalidatie serieus genomen. Gelukkig sta ik dus gewoon op de mat."
© www.orange-pictures.nl
Wat het speciaal maakt, is dat de grootste concurrenten van Tsjakadoea op de Europese Spelen twee Georgiërs zijn, judoka's uit het vaderland van zijn ouders dus. "Daar kan ik soms ook een woordje Georgisch mee spreken. Dat is wel bijzonder!"
Zaterdag 22 juni komt Tornike Tsjakadoea voor het eerst in actie op de Europese Spelen in de klasse tot 60 kilo.
Donderdag kijken wij vooruit op het toernooi in Minsk met Sanne Vermeer.