Zorgen bij Ooststellingwerf over vliegveld Lelystad

De gemeenteraad van Ooststellingwerf maakt zich zorgen over de gevolgen van mogelijke vliegroutes van vliegveld Lelystad Airport. De raad heeft daar dinsdag een motie over aangenomen. Daarin staan onder andere zorgen over veiligheid, milieu en natuur beschreven.
© ANP
Ooststellingwerf ziet dat de laagvliegroutes nog niet van tafel zijn, ondanks een uitspraak van de Raad van State. Die zei eerder dat er meer gebeuren moest om te voorkomen dat hoge concentraties stikstof uitgestoten worden. Hoge concentraties kunnen namelijk het aantal plant- en diersoorten in natuurgebieden terugbrengen.
Volgens de raad van Ooststellingwerf is er een kans dat de vliegroutes de Veluwe voor een groot deel zullen vermijden. Maar dat deze routes verlegd worden naar Zuidoost-Fryslân en de Weerribben. Op de Veluwe zijn in de afgelopen tijd de meeste protesten geweest tegen het grotere vliegveld.
Ooststellingwerf wil dat het college contact opneemt met het ministerie, om hun zorgen over te brengen. En om het proces verder goed in de gaten te houden.
De raad wil dat het college eist dat Lelystad Airport niet geopend mag worden voordat de herindeling van het luchtruim een feit is. Verder moeten er garanties komen voor het toetsen en naleven van de afgesproken hoogtes.