Triatleet Stefan van der Pal weet het zeker: Maarten haalt het

Is Maarten van der Weijden klaar voor de Elfstedentocht? Triatleet Stefan van der Pal is er zeker van. Hij neemt volgend jaar het stokje over van Maarten en zit dit jaar op de boot die voor Maarten vaart.
Stefan van der Pal
Triatleet Van der Pal heeft de Elfstedentocht in 2011 ook gedaan in estafettevorm met vier collega-triathleten. Het plan om de tocht helemaal alleen te doen, liet hem niet los. Nu is Van der Pal met Van der Weijden in gesprek voor een samenwerking in 2020, zodat er elk jaar geld ingezameld kan worden voor het kankerfonds. Maar Stefan focust hem die jaar volledig op Maarten, niet op zijn eigen voorbereiding. "Maarten moet het halen, de rest is bijzaak", zegt hij.
© Stefan van der Pal

Van 13.000 naar 30.000 calorieën

Een van de belangrijkste zaken die Maarten heeft veranderd, is het eten dat hij binnen krijgt. Vorig jaar heeft hij maar 13.000 calorieën ingenomen, terwijl hij 30.000 verbruikt heeft. Daarom is er nu ingezet om alle 20 minuten wat te eten en ook warm te eten. Van der Pal: "Tijdens zo'n tocht moet je niet meer nadenken over waar je zin in hebt. Dat moet van te voren al bepaald zijn."
Je moet niet zo streng voor jezelf zijn en kijken naar de omstandigheden en hoeveel rust je lichaam nodig heeft.
Stefan van der Pal

Meer slapen

Maarten slaapt dit jaar ook veel meer vergeleken met vorig jaar. Toen heeft hij periodes van twintig minuten gezwommen omdat hij bang was voor extreme spierpijn door te lang slapen. Dit jaar slaapt hij drie tot vier uren in de nacht. Dat is maar goed ook volgens Van der Pal. "Je moet niet zo streng voor jezelf zijn en kijken naar de omstandigheden en hoeveel rust je lichaam nodig heeft."
Hij weet nu dat hij ondanks zo veel pijn nog heel ver kan komen.
Stefan van der Pal

Pijn

Als laatste denkt Van der Pal dat Maarten dit jaar beter met de pijn om kan gaan. "Maarten had na 50 kilometer al ongelooflijke pijn en had toen niet het idee dat hij het zou halen. Dat gaat in je hoofd zitten en je moet nog zo lang. Toch heeft hij daarna nog meer dan 100 kilometer gezwommen, dus hij weet nu dat hij ondanks zo veel pijn nog heel ver kan komen."
Wêr swimt Maarten van der Weijden op it stuit? Hoe drok is it oan de kant? En wa helpt Maarten om safolle mooglik jild op te heljen foar kankerûndersyk? Dat is fan 21 juny ôf dei en nacht op radio, telefyzje, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te folgjen. Boppedat kinne minsken yn ruil foar in donaasje oan de Maarten van der Weijden Foundation in plaat oanfreegje op 92.2 FM.