Nieuwe voorzitter Liet: "Het zou mooi zijn als de winnaar een hit scoort"

"Het is dit jaar twintig jaar geleden dat Twarres tweede werd op het Friese songfestival Liet en daarna in Nederland en België een megahit scoorde met 'Wêr bisto'. Friestalige hits zijn belangrijk voor de emancipatie van het Friese lied" Dat zegt Gerard van der Veer, de nieuwe voorzitter van het festival. Hij nam het stokje als voorzitter van Yvonne Bleize over na de vorige editie in mei vorig jaar.
© ANP Kippa
Als nieuwe voorzitter voert Van der Veer ook enkele vernieuwingen door. Zo is het songfestival niet meer in mei in de buitenlucht, maar in de herfst en binnen. De editie van dit jaar vindt plaats op 15 november.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is inzenden via videoclip niet meer verplicht. Demo's met audio-opnames zijn ook welkom. De inzendingen worden beoordeeld door een selectiejury. Die bepaalt de beste vijftien nummers. Daarna mag het publiek stemmen op de site van Liet. De beste tien gaan door naar de finale op 15 november.
Van der Veer: "Wat wij willen met Liet, is emancipatie van het Friese lied. Dat willen wij graag stimuleren en dan heb je artiesten nodig die scoren. We zouden het mooi vinden dat de winnaar van Liet een hit scoort."
Gerard van der Veer
Hoe kun je je opgeven?
Inzenden kan nog tot 10 juli op de site Liet.frl. Het moeten originele composities zijn, dus geen covers, in het Fries of in een dialect of een streektaal in Fryslân.