Fractievoorzitters Staten 'op matje' bij commissaris Brok voor lekken naar de media

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft woensdag na afloop van de Statenvergadering alle fractievoorzitters op het matje geroepen over het lekken naar de media uit het nieuwe bestuursakkoord 'Gelok op 1'.
Fraksjefoarsitters Steaten 'op matsje' by kommissaris Brok foar lekken nei de media
Dat bestuursakkoord van CDA, PvdA, VVD en FNP werd dinsdagmiddag gepresenteerd in Heeg. Hoewel tot die tijd een embargo op het stuk staat, stonden verschillende onderdelen uit het akkoord maandag- en dinsdagmorgen al uitvoerig in de Leeuwarder Courant.
Ook Omrop Fryslân berichtte redelijk uitgebreid over het bestuursakkoord op maandag en dinsdag tussen de middag. "Brok heeft de fractievoorzitters meegedeeld dat lekken uit een vertrouwelijk stuk niet past in dit huis", aldus woordvoerder Marcel de Jong van de provincie. "Het leek de commissaris goed om dat te doen aan het begin van een nieuwe bestuursperiode."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena

Onder embargo

Brok heeft bij het extra overleg achter gesloten deuren alle fractievoorzitters gevraagd om na te gaan of er iemand uit hun fractie uit het stuk onder embargo heeft gelekt naar vertegenwoordigers van de media Alle partijen in Provinciale Staten hadden het bestuursakkoord al drie dagen voor de presentatie gekregen, zodat ze het stuk al voor de presentatie konden lezen en bespreken.
In die periode is informatie uit sommige onderdelen van het akkoord 'door een gunstige wind' bij diverse Friese journalisten beland.
Brok wil door het waarschuwen van alle fractievoorzitters er allereerst voor zorgen dat dit geen gewoonte wordt op het provinciehuis. Een embargo is een afspraak en daar moet iedereen zich aan houden, vindt de commissaris.