CDA stelt minister vragen over onterechte inschrijving van Friezin in Groningen

De onterechte verhuizing van Ytsje Prins van Dokkum naar Groningen heeft ook in de Tweede Kamer de aandacht getrokken. Kamerlid Harry van der Molen (CDA) heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, schriftelijke vragen gesteld over de zaak.
Ytsje Prins fan Dokkum, dy't no ynienen Grinslanner is © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Zo wil hij weten op grond van welke verklaring mevrouw Prins is ingeschreven in Groningen en hoe Ollongren de reactie van de gemeente Groningen beoordeelt. Die zegt namelijk dat de zoon van Ytsje waarschijnlijk een fout heeft gemaakt.
Ook vraagt Van der Molen zich af of het waar is dat een burger kan worden ingeschreven in een gemeente, terwijl die persoon daar niet om heeft gevraagd en daar niet van op de hoogte is gesteld. En wat zijn de consequenties daar precies van?
Harry van der Molen © Omrop Fryslân
Het CDA-Kamerlid is van mening dat er een ondubbelzinnige verklaring nodig is van de betreffende persoon, voor de verwerking van een verhuizing in de basisregistratie personen. Van der Molen vraagt zich ten slotte af welke maatregelen de minister zal nemen om eenzelfde fout te voorkomen.
Wanneer de minister antwoord zal geven op de vragen, is nog niet bekend.