Lida Dykstra wordt 'Berneboekeambassadeur' en viert 25-jarig jubileum

Lida Dykstra wordt als Berneboekeambassadeur (BBA) aangesteld. Dat is woensdag op het meertalige congres van Cedin bekend gemaakt. Vanaf januari 2020 zal Dykstra twee jaar lang promotie van Friese kinderboeken en de Friese taal een gezicht geven.
© Barbara van Rijn, Bluet foto

Vraagbaak

Lida Dykstra zal een vraagbaak zijn voor kinderen, ouders, leerkrachten en andere geïnteresseerden in de Friese kinderliteratuur en taal. Ze wil een brug slaan tussen lezers en gebruikers van de Friese taal en organisaties.
Boeken fan Fryslân steunt de Berneboekeambassadeur in haar activiteiten. Scholen, bibliotheken en andere instellingen kunnen gratis een beroep doen op de BBA. Dykstra komt dan langs, leest voor, vertelt over boeken en verzorgt gastlessen of workshops. Ze kan zitting nemen in jury's en zal een aantal lesbrieven bij Friese kinderboeken ontwikkelen. De BBA is te volgen via een eigen website en social media.

Ook in andere landen

Het ambt van Berneboekeambassadeur is niet nieuw. In landen zoals Zweden, Engeland, Amerika, Australië en ook Nederland heeft de functie van Children's Laureate/National Ambassador for Children's Literature/ Kinderboekenambassadeur zich al bewezen. De BBA heeft als taak Friese kinderboeken, taal en lezen te promoten, Fries taalplezier, leesplezier en woordenschat te verbeteren.
Lida Dykstra over haar Berneboekeambassadeurschap
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Jubileumboek

Lida Dykstra viert haar 25-jarig schrijverschap met het jubileumboek It Spûkskip. Daarin zijn 25 van haar mooiste verhalen, door de jaren heen eerder verschenen in tijdschriften zoals Holder, Switsj, Tsjek en LinKk, gebundeld. De verhalen gaan over van alles en nog wat: een meisje van tien dat moet trouwen, een oude ezel die zich niet laat begraven, een spookschip, een engel die op visite komt, een olifant die een auto plet ...
Lida Dykstra over haar jubileumboek
Lida Dykstra (1961) heeft meer dan 80 kinderboeken op haar naam staan, in het Fries en in het Nederlands. Bekende titels zijn bijvoorbeeld Pykje Fjouwer, Skattich, Wenje yn in skilderij of Spegelspreuk.
Naast kinderboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere kinderen. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis. Dykstra won diverse prijzen, waaronder twee keer de Simke Kloostermanpriis.