Onweer is onderweg: wat moet je wel en niet doen?

Het onweerfront dat deze woensdag over Nederland trekt, is onderweg naar Fryslân. Onweer kan gevaarlijk zijn. Op een militair oefenterrein op de Ossendrechtse Heide in Brabant zijn woensdagochtend 14 mensen gewond geraakt. Het gaat om kinderen tussen de 16 en 18 jaar. Ze waren daar voor hun opleiding. Erik Sijbring is expert op het gebied van bliksembeveiliging van Van der Heide in Drachten en hij vertelt wat je wel en niet moet
doen bij onweer.
Tonger op De Lemmer © CAMJO media / Stefan Postema
"Het front is Zeeland (om 11.15 uur, red.) al voorbij en is nu bij Utrecht en gaat richting het noordoosten. Dus het komt onze kant op", vertelt Erik Sijbring.
"In huis ben je niet altijd veilig als, maar het is wel veiliger dan buiten." Ook is het beter om niet onder de douche te staan. "Het hangt van de aardingsinstallatie af, maar ik zou zeggen: doe het niet, het kan gevaarlijk worden."
TIPS:
-ga van het water, zoek de haven op
-schuil niet onder een boom
-ga naar binnen in huis
-ga in de auto zitten
-maak jezelf zo klein mogelijk als je in open veld bent
Erik Sijbring

Inslagen

Bij zijn bedrijf kunnen ze zien waar de inslagen zijn. In heel Europa staan 140 sensoren, waarvan 4 in Nederland. Die registreren de signalen van onweer. "We gebruiken die informatie om mensen te waarschuwen bij festivals bijvoorbeeld", vertelt Erik Sijbring.