Bruggetje 'Spoelstra's Draai' gered van ondergang

De gemeente Opsterland wilde het bruggetje 'Spoelstra's Draai' over de Bakkeveenschevaart in Bakkeveen weghalen. Het bruggetje uit 1930 was zwaar verwaarloosd en zou niet meer veilig zijn. Daarom werd er gekozen voor sloop. Gezien de historie van het bruggetje, vroeg het dorpsbelang aan de Historische Vereniging Bakkeveen om uit te zoeken of het toch niet kon worden behouden.
© Google Street View
En dat is met veel hulp uit de gemeenschap gelukt. Er hebben aardig wat partijen meegewerkt aan het behoud van het bruggetje. "Het is een feest voor het dorp, omdat wij weer hebben ervaren hoe goed het soms werkt als mensen met elkaar samenwerken en proberen initiatieven te nemen", vertelt Fred Hoogenboom van Historische Vereniging Bakkeveen.
"Dat is een van de verhalen die we vandaag ook aan onze leden, de inwoners van Bakkeveen en mensen die mee hebben gewerkt, willen vertellen."

Scheepvaart dominant

Het historische belang van de burg is volgens Hoogenboom dat hij nog inzicht geeft in een tijd waarin de scheepvaart dominant was over de auto en de fiets. "Het is een terugblik op de tijd waarin alles nog per schip werd vervoerd en de veenontginning nog volop aan de gang was."
Het was een tijd waarin er veel veranderde. Aan het begin van de 20e eeuw werden skûtsjes niet meer van hout gemaakt, maar van staal. Houten bruggen werden ijzeren bruggen.
Fred Hoogenboom over Spoelstra's Draai
De brug brengt dus meerdere verhalen bij elkaar. "Het verhaal van een dorp dat weer wat regelt met elkaar, het verhaal over de geschiedenis van het bruggetje."

Speciale gast

Woensdagavond wordt de nieuwe draaibare brug geopend. Speciale gast bij de opening is Foppe de Haan. Zijn opa en oma woonden dichtbij het bruggetje. "Hij had allemaal herinneringen aan Spoelstra's Draai. Ik zei: als we feestvieren als het bruggetje klaar is, wil jij het dan komen openen? Hij zei enthousiast dat hij al wist wat hij zou gaan vertellen."