Roerige extra raadsbijeenkomst over miljoenentekort Dantumadiel

In de gemeente Dantumadiel was dinsdagavond een roerige extra raadsbijeenkomst over de financiële situatie. De gemeente heeft een miljoenentekort. Burgemeester en wethouders vinden het daardoor niet verantwoord om subsidie te geven aan het nieuwe multifunctioneel centrum in Feanwâlden. En dat pikken de dorpsbewoners niet.
Rûzige ekstra riedsgearkomste oer tekoart Dantumadiel
Er was 's middags een groot protest georganiseerd op de Koemarkt in Feanwâlden. In optocht ging het daarna door naar het gemeentehuis in Damwâld, waar de extra raadsbijeenkomst was over de tekorten op het Sociaal Domein en de gevolgen daarvan.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het werd een emotionele en roerige avond in de raadszaal. De oppositie viel het college fel aan op de manier waarop het de tekorten aan wil pakken en over de oorzaken ervan. Er werden drie moties ingediend. Een daarvan was een motie van afkeuring. Die werd weggestemd en ook een andere motie haalde het niet.
Over Feanwâlden en het plan voor het dorpshuis werd tijdens de raadsbijeenkomst wel gesproken, maar duidelijkheid kwam er niet. Alle herstelplannen van het college worden pas na de zomer behandeld. De komst van het dorpshuis blijft daardoor onzeker. De initiatiefnemers denken na over verdere (juridische) acties.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Ferslachjouwer Willem de Vries by it protest yn Feanwâlden