Hoe leef je met kanker? Elfstedenzwemmer Cobie Heida steunt kankerpatiënten

Voor haar werk steunt ze mensen met kanker, maar dat is nog niet voldoende, vindt ze. Daarom zwemt Cobie Heida uit Leeuwarden komend weekeinde 22 kilometer met Maarten van der Weijden mee tijdens de zwemelfstedentocht. Ze heeft daarvoor al meer dan 1000 euro opgehaald voor kankeronderzoek.
reportaazje Cobie Heida
Hoe vertel ik aan mijn kinderen dat ik kanker heb? Of wat wil ik nog doen in mijn leven? Dat zijn de vragen die Heida krijgt als maatschappelijk werker op de oncologieafdeling in het MCL. "In mijn werk spelen geen andere zaken, want het gaat over leven en dood. En dat betekent echt iets. Ik help mensen met hoe ze met het hele kankerproces moeten omgaan. Hoe mensen vorm kunnen geven aan het laatste deel van hun leven. En wat de familie daarin kan betekenen."
"Het mooie is dat mensen zich vaak bezwaard voelen om deze dingen te delen met hun naasten, om ze niet nog meer te belasten. Maar aan mij kunnen ze alles vertellen. Ik ben er voor hen. Ik doe dit nu al vijftien jaar heb bijvoorbeeld ook al mensen bij wie ik al tien jaar over de vloer kom. Wat je weleens tegenkomt, is dat mensen langer leven dan verwacht en dat het sociale netwerk afhaakt. Het klinkt misschien raar, maar dan is het zo van: jij zou doodgaan, maar je bent er nog steeds."
© Omrop Fryslân, Arjen de Boer
Heida weet door haar werk als geen ander hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor de ziekte. Dat is haar motivatie om komend weekeinde in alle elf steden met Maarten mee te zwemmen.
Met alle heftige verhalen die Cobie op haar werk krijgt te horen, gebruikt ze het sporten om zich weer op te laden na het werk. "Ik kan op die manier alles wat makkelijker een plekje geven." Momenteel zwemt ze tussen de 10 en 16 uren per week en doet ook nog aan fitness en hardlopen.
© Omrop Fryslân
Mensen die Anneke of de andere meezwemmers willen steunen, kunnen hier geld doneren. En heb je zelf ook een actie voor Maarten dan willen we dat graag weten! Doorgeven kan op omropfryslan.nl/maarten.