Judoka Bergstra wil in Minsk op jacht naar Olympische kwalificatie

In aanloop naar de Europese Spelen die dit weekend beginnen in het Wit-Russische Minsk kijken we vooruit met drie Friese judoka's. Sanne Vermeer, Tornike Tsjakadoea en Margriet Bergstra maken alle drie kans op eremetaal op het toernooi, dat ook geldt als een gewoon Europees Kampioenschap. Wordt een sporter kampioen op de Europese Spelen, dan krijgt diegene ook meteen een medaille als Europees Kampioen. Vandaag kijken we vooruit met Margriet Bergstra.
Fryske judoka's yn aksje op Europeeske Spelen Minsk
Margriet Bergstra is nog niet helemaal fit als we haar opzoeken op Papendal. Ze traint apart van de grote groep judoka's en doet andere oefeningen, zoals touwklimmen. Toch is ze vol vertrouwen voor de Europese Spelen.
Er is voor haar echter wel veel gebeurd in korte tijd: "Mijn gewicht, onder de 57 kilo, is stabieler geworden, met name door andere voeding. Verder heb ik een andere coach gekregen."
Margriet Bergstra op Europeeske Spelen
De vorm is in de laatste weken eigenlijk wel goed, beter dan vorig jaar moet ik zeggen, dus ik heb niets te klagen.
Bergstra over haar vorm
Op dit toernooi zijn veel punten te pakken voor een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "De kwalificatie gaat bij mij tot nu toe niet helemaal goed, dus de Europese Spelen zijn heel belangrijk voor me", vertelt Bergstra. "De vorm is in de laatste weken eigenlijk wel goed, beter dan vorig jaar moet ik zeggen, dus ik heb eigenlijk niets te klagen."

Veranderingen

Een van de veranderingen die veel impact heeft gehad op Bergstra, is de keuze van de Judobond om een aparte coach voor de mannen en de vrouwen aan te nemen. "Daar was ik in het begin niet zo blij mee", zegt de topsporter. "Maar dat lijkt mij logisch, wanneer er een belangrijke verandering plaatsvindt. Nu gaat het hartstikke goed!"
Op dit moment is Bergstra zelfs blij met haar nieuwe coach. "Sommige onderdelen doen mannen en vrouwen gewoon anders. Ik vind het nu prettig werken met mijn Duitse coach."
Margriet Bergstra © Orange Pictures
Het belangrijkste advies voor de Europese Spelen dat haar coach aan Bergstra gaf, is om natuurlijk goed haar best te doen. "Gewoon vechten!"
Margriet Bergstra komt zaterdag 22 juni voor het eerst in actie in haar klasse tot 57 kilo.