Zanger Jelle B stopt ermee: "Ik ga de schoolbanken weer in"

De Friese zanger Jelle B stopt met zijn artiestenbestaan. Na een carrière van vijftien jaar wil hij eens iets anders doen. Jelle B heeft diverse hits gehad en was geen onbekende in de Fryske top 100.
Jelle B © Omrop Fryslân
De 33-jarige zanger uit Wytgaard was al een tijdje stil op sociale media, maar dinsdagmiddag plaatste hij op Facebook het bericht dat hij zijn gitaar aan de wilgen hangt. In het radioprogramma De Middei fan Fryslân legt hij uit waarom. "Ik heb een half jaar geleden voor mijzelf een beslissing genomen: ik wil eens wat anders. Ik heb dit vijftien jaar gedaan als Jelle B en heb het echt fantastisch gehad. Ik ben letterlijk de hele wereld over geweest met dat ding, als boerenlul zeg ik altijd. Ik ben er een beetje ingerold en ben vijftien jaar verder en ik denk ineens bij mijzelf: ik heb er genoeg van."
Volgens de muzikant duurde het wel even voordat dat idee echt landde. Omdat hij de laatste tijd niet meer actief was op sociale media, vroegen veel mensen zich af hoe het met hem ging. "Ik kreeg toch wel heel veel berichtjes deze week van 'Jelle, waar ben je nu, wat is er aan de hand? Leef je nog wel?'. Ik voelde mij wel een beetje verplicht om uitleg te geven."
Op zijn Facebookpagina schrijft Jelle B het volgende:
"Ojee, het was even stil op de lijn. De oplettende volger is het ongetwijfeld opgevallen dat het even rustig was op mijn sociale media...
Dit is het geval: de afgelopen 15 jaar heb ik met mijn gitaar de mooiste dingen mee gemaakt, gezien en letterlijk de hele wereld rond gegaan! Zoveel mooie mensen ontmoet! Niet normaal. Ik hang mijn gitaar (zoals de geruchten al gingen) aan de wilgen, maar zeker niet te hoog! Hoe het er allemaal uit gaat zien, kan ik niet zeggen, dat weet je immers nooit, wel verzeker ik jullie: zie je mijn naam op een poster staan dan krijgen jullie een show zoals jullie gewend zijn! 110% op z'n Jelle B's. Ik hou je graag op de hoogte. Het is geen afscheid maar een nieuw begin.
Wish me luck!
grt Jelle"
Jelle B vertelt waarom hij stopt als zanger
Het was niet een makkelijk besluit, maar hij heeft er veel zin in om iets anders te doen en krijgt daar ook veel steun voor uit zijn omgeving. "Over het algemeen zeggen ze allemaal: 'Jelle, jongen, zo ben jij ook. Doe het lekker en jij komt wel weer ergens.' Dat is altijd wel tof om te horen, natuurlijk."

Weer naar school

Jelle B zal de schoolbanken weer in, maar hij is er nog niet helemaal over uit wat hij precies gaat studeren. "Kijk, ik heb nog geen enkel diploma, dus ik moet ook eerst even ergens op komen. Maar ik denk dat het het onderwijs zal worden."
De fans hoeven zich geen zorgen te maken dat ze de zanger dit jaar niet meer zullen zien en horen. De vijftig optredens die hij nog op het programma heeft staan, zal hij als vanouds volbrengen. "Je kunt gewoon een 110 procent Jelle B-show verwachten."