Slager kan guldens niet inleveren bij Nederlandsche Bank

Slager Johannes Hoekstra kan zijn guldens niet inleveren bij de Nederlandsche Bank, omdat die alleen nog oud geld accepteert van particulieren. De slager weet nu niet wat hij zal gaan doen. Hij wordt ook platgebeld en gemaild door verzamelaars die het geld graag van hem zouden willen overnemen.
© Google Street View
Afgelopen zaterdag hield de slager een ludieke actie vanwege het 25-jarig bestaan van zijn zaak. Mensen konden die dag vlees bij hem kopen voor een ouderwetse prijs, en met ouderwets geld: guldens dus. Ze konden alleen met briefgeld betalen. De actie leverde de slager maar liefst 7000 gulden op, en hij werd overladen met publiciteit.

Vals briefje

Bij de ingeleverde briefjes zaten ook drie briefjes die hij niet kan gebruiken: een briefje van 10 en een van 100 die te oud zijn om nog in te leveren, en een vals briefje van 100 met een afbeelding van Geert Wilders erop. "Die zijn er in de drukte tussendoor geglipt. Nou ja, dat kan gebeuren", reageert hij laconiek.
Hoekstra wil het nu even rustig aan doen, en kijken wat hij met het geld zal gaan doen. "Inleveren als particulier zou misschien ook wel kunnen, maar ik weet niet wat voor effect dat zal gaan hebben op mijn inkomstenbelasting. Misschien verkoop ik de briefjes ook nog wel aan verzamelaars." De slager heeft het al dagenlang druk met zijn ludieke actie. "Ik wil bijna wel weer eens gewoon aan het werk, want daar moet ik het mee verdienen."