Vriendinnen in rammelbak naar Boedapest voor pleeggezin uit Sint Jacobiparochie

Bianca Wijnsma en Ytsje Damstra, buurvrouwen uit Hardegarijp, starten in september met de Rammelbakkenreis. In 7 dagen reizen ze via Breda naar Boedapest in Hongarije. Dat doen ze in een oud barrel dat maximaal 750 euro mag kosten. De reis is niet het einddoel, dat is een pleeggezin uit Sint Jacobiparochie. In april 2019 ging de boerderij van Anneke de Groot en haar 14 pleegkinderen verloren bij een grote brand. Deze roadtrip moet geld bijeen harken voor het gezin.
De vriendinnen uit Hardegarijp hebben nul verstand van auto's, techniek en navigatie. Toch doen ze samen met 150 andere teams mee aan de zogenoemde Rammelbakkenreis, die op 15 september in Breda begint. Via Duitsland en Tsjechië rijden ze naar Boedapest in Hongarije. De terugreis hobbelen ze door Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland.

Goed doel

Met de rit willen de twee vrouwen geld bijeen zamelen voor het gezin van Anneke de Groot uit Sint Jacobiparochie. In april vloog haar woonboerderij in de fik, alle bezittingen van het gezin gingen verloren. In de boerderij werd pleegzorg verleend aan 14 kinderen. Zij raakten door de brand hun veilig thuis kwijt.

Spanning

De vrouwen geven aan toch wel zenuwachtig te zijn: bij het tv-programma De gevaarlijkste wegen van de Wereld moesten ze bijna naar een boterhamzakje grijpen om weer rustig te kunnen ademhalen. Ze nemen een opblaasbare tent mee op reis. Zo willen ze zien te voorkomen, zo zeggen ze zelf, 'dat onze klungelige kampeercapaciteiten het hoofdvermaak van de reis gaan worden.'
Ytsje en Bianca zijn via hun Facebookpagina te volgen op hun reis en daar zijn ook alle andere aspecten te vinden: de hectiek van het voorbereiden, de oproepjes voor steun en het bezoek aan het pleeggezin met het verhaal van de brand. Op de pagina is ook te vinden hoe u zelf een bijdrage kunt leveren.