VIDEO: Wie zijn de nieuwe gedeputeerden van de provincie Fryslân?

Gedeputeerde Staten presenteert dinsdag de plannen voor de komende vier jaar. De gedeputeerden Sietske Poepjes (CDA), Sander de Rouwe (CDA) en Johannes Kramer (FNP) komen terug en Avine Fokkens (VVD) en Douwe Hoogland (PvdA) zijn nieuw. Wie zijn ze? En wat zijn hun ideeën en valkuilen?
Het Provinciehuis in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Avine Fokkens (VVD) is moeder van vier kinderen en werkt (nu nog) bij de rechtbank. Ze ziet het als een uitdaging om haar zaken niet persoonlijk aan te trekken. "Dat ik dat niet teveel op mezelf betrek."
Ze heeft vertrouwen in het nieuwe college. "We zijn vier verschillende partijen, maar hebben goed naar elkaar geluisterd wat en waarom we belangrijk vinden. Dat schept een band en dat geeft een goede basis."
NOCH FIDEO: Wa binne de nije deputearren?
Johannes Kramer (FNP) is 51 jaar en woont in Sibrandabuorren met zijn vrouw en hun vier kinderen. Hij heeft al ruim acht jaar ervaring als gedeputeerde en was daarvoor al fractievoorzitter van de FNP.
Wat zijn de grootste uitdagingen van het college van Gedeputeerde Staten voor de komende periode? "Hoe om te gaan met het klimaatakkoord", zo vertelt hij. "En het is zaak om iedereen erbij te houden in Fryslân."
Johannes Kramer
Douwe Hoogland (PvdA) woont in Aldtsjerk en heeft drie kinderen. Van oorsprong is Hoogland boer, maar hij is de afgelopen jaren naast die werkzaamheden dichterbij de politiek gekomen.
Wat de Aldtsjerker de komende jaren wil bereiken? "Eerst maar eens staande zien te blijven, want het is een drukke functie", vertelt hij. "Naast dat zijn er klimaatdoelen waar wij aan moeten voldoen, de regionale energiestrategie en natuurlijk het verbeteren van de biodiversiteit."
Douwe Hoogland
Sietske Poepjes (CDA) is 39 jaar en woont in Makkum. Ze zat van 2007 tot 2011 in de Staten en is nu al acht jaar gedeputeerde van de provincie Fryslân. Daarvoor heeft Poepjes jarenlang bij de eerdere gemeente Lemsterland gewerkt.
"Mensen in Fryslân laten zien dat wij er voor hun zijn", dat is één van haar belangrijkste principes in het werk. Daarnaast wil Sietske Poepjes de komende periode werken aan de energietransitie. "Laten zien dat wij het anders kunnen doen."
Sietske Poepjes
Sander de Rouwe (CDA) is met zijn 38 jaar de jongste van de vijf gedeputeerden. Hij woont in Bolsward en heeft zeven kinderen. Voor De Rouwe wordt het zijn tweede termijn als gedeputeerde. Eerder was hij Tweede Kamerlid en gemeenteraadslid.
Van het onderdeel zijn van een team, daar krijgt Sander de Rouwe energie van. En van winnen. De komende jaren wil hij zich sterk maken voor de 'bredere welvaart'; ervoor zorgen dat mensen meer verdienen, maar ook dat ze tevreden zijn. "Dat bij elkaar brengen, dat zou mooi zijn", zo vindt hij.
Sander de Rouwe
Het volledige collegeakkoord wordt dinsdag gepresenteerd. Daarin staan de plannen over windmolens, de aanpak van het veenweidegebied, de financiën en de Lelylijn, de snelle spoorlijn van Groningen over Drachten en Heerenveen naar Lelystad.