Friese universiteit verwacht de komende jaren een enorme groei

Van 27 studenten nu zal de Friese universiteit binnen een paar jaar uitgroeien tot ruim 1.000 studenten. Dat is de verwachting van decaan Andrej Zwitter van wat officieel de Campus Fryslân van de Universiteit Groningen heet.
Fryske universiteit ferwachtet enorme groei
"Maar nu er twee Friezen zitten in het hoofdbestuur fan de universiteit kan die naam zomaar veranderen", aldus Zwitter. Een grapje natuurlijk, zegt de decaan, maar deze Friese locatie van de Groninger universiteit is wel echt anders "Wij willen echt onderdeel zijn van de Friese gemeenschap, zoals ook de universiteit van Franker dat ooit was."
Deze week verhuist de Campus Fryslân officieel naar haar nieuwe locatie in het centrum van Leeuwarden. Een prominente locatie, want de universiteit heeft gekozen voor het eerdere beusgebouw, voorheen de locatie van de Leeuwarder bibliotheek. De afgelopen maanden is de Beurs volledig verbouwd om klaar te zijn voor de verwachte groei aan studenten. Tientallen werkplaatsen, collegezalen en vergaderruimtes zijn ingericht. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de grote ramen die overal al zaten.
© Omrop Fryslan
"Die grote ramen moeten er niet alleen voor zorgen dat wij naar buiten kunnen kijken, maar ook dat de rest van Fryslân naar binnen kan kijken. Het is de bedoeling dat wij niet ons werk blijven doen in de spreekwoordelijke ivoren toren", zegt Zwitter. "Maar dat we een universiteit zijn voor iedereen. Mensen moeten hier binnen kunnen lopen en bij lezingen is iedereen welkom."
© Omrop Fryslan
Zwitter heeft een ideaalbeeld voor zijn universiteit voor ogen. Het moet volgens hem een zelfde rol krijgen als ooit de universiteit van Franeker. Volgens hem was dat ook een universiteit met oog voor het Fries eigene en was ook die universiteit onderdeel van de gemeenschap. Maar het blijft natuurlijk wel de bedoeling om studenten binnen te halen. In elk geval duizend studenten.
"Die duizend zijn echt nodig om de Campus Fryslân financieel aantrekkelijk te houden." Volgens Zwitter moet dat geen enkel probleem zijn. Het probleem zal met name zijn om de groei in de hand te houden. "We willen heel graag groeien, maar niet te snel. Want dan komt de kwaliteit van het onderwijs en het onderzoek in gevaar."
Het is de bedoeling dat wij niet ons werk blijven doen in de spreekwoordelijke ivoren toren.
Andrej Zwitter, decaan Campus Fryslân
Om die groei voor elkaar te krijgen moet er eerst geïnvesteerd worden in nieuwe opleidingen. De universiteit werkt daarvoor samen met onder andere hogeschool NHL/Stenden, maar ook met andere partijen in Fryslân. "De opleidingen die wij bieden moeten wel echt iets met de regio te maken hebben."
Wanneer de grens van duizend studenten precies gehaald wordt, dat durft Andrej Zwitter niet te voorspellen. Maar volgens hem houdt daarna de groei nog niet op. Uiteindelijk wil hij nog meer studenten trekken. Maar dan zal het Beusrgebouw uiteindelijk te klein zijn en zal er gekeken moeten worden naar een extra locatie.
Luister naar de reportage van verslaggever Wytse Vellinga
© Omrop Fryslan