Weg door het Fochteloërveen 's avonds afgesloten om jonge kraanvogels

De Fochteloërveenweg bij Fochteloo wordt de komende tijd regelmatig afgesloten voor verkeer. De afsluiting heeft een bijzondere reden: jonge kraanvogels wordt zo de kans gegeven om veilig de weg over te steken.
© H. Feenstra
Afgelopen jaar kwamen twee jonge kraanvogels om het leven door het verkeer op de weg. Nadat een paartje eerder dit jaar zonder succes probeerde te broeden, is het twee paartjes nu wel gelukt eieren uit te broeden. De vogels zoeken nu om eten en lopen daarom veel over de weg, die dwars door het natuurgebied gaat.

Vogels erop uit

De kuikens kunnen pas over een paar weken vliegen. Dat maakt de vogels kwetsbaar. Omdat de kraanvogels vanwege de droogte meer moeite hebben dan normaal om water te vinden, is de kans groter dat ze er regelmatig op uit zullen trekken.
Het Fochteloërveen is het belangrijkste broedgebied voor kraanvogels in Nederland. De provincie, de gemeente Ooststellingwerf en Natuurmonumenten nemen zodoende maatregelen in het kader van de wet natuurbescherming.

Komende tijd vaker afgesloten

Waarschijnlijk wordt de weg de komende tijd nog wel eens vaker 's avonds afgesloten. De maatregel duurt tot half juli. De boswachter in het gebied houdt de vogels de komende tijd in de gaten.
Er zijn niet heel veel kraanvogels in ons land. Sinds 2001 broeden de vogels in Nederland. Het aantal broedpaartjes is klein, maar groeit de afgelopen jaren wel langzaamaan. De meeste paartjes zitten in het Fochteloërveen.