Van der Schoot na overwinning in St.-Jacobiparochie: "Dit is helemaal lekker"

Het was een topdag voor Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra. In de halve finale van de kaatswedstrijd in St-Jacobiparochie versloegen ze het dit seizoen nog ongeslagen partuur van Van der Bos en later pakten ze ook de finale. "Hier doe je het voor", zegt een blije Van der Schoot na afloop.
Kees van der Schoot
De finale tegen Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar was eenzijdig. Bergsma zijn partuur pakte nog wel het eerst bordje, maar daar bleef het ook bij. "Ik had verwacht dat Marten in de finale iets meer zou laten zien", zegt Van der Schoot. "Dat deed hij gisteren in Broeksterwâld en vandaag eerder ook. Dan hadden we het heel lastig gekregen. Maar we hadden hem een paar keer goed te pakken met bepaalde slagen, en Hans ook. Daardoor maakten zij veel fouten."
Zo ging Bergsma in de finale negen keer de mist in met zijn opslag. "Je slaat een keer een weg en daarna slaat hij een bal voor", zegt Van der Schoot. "En een bal viel een keer net op het touwtje. Het zijn allemaal kleine foutjes die onze kant opvallen."

Geen geheim recept

De verrassing van de dag was echter niet in de finale, maar de halve finale. Daarin wonnen Van der Schoot en zijn teamgenoten van Gert-Anne van der Bos, Teake Triemstra en Tjisse Steenstra. Zij hadden de eerste zes partijen van het jaar allemaal gewonnen. "Je moet gewoon je eigen ding doen. Niet veel fouten maken en zorgen dat je op zes gelijk de punten pakt."
Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra © Henk Bootsma
Dat laatste lukt zondag aardig voor Van der Schoot. "Het viel een paar keer ons kant op. Tjisse sloeg een keer buiten en wij sloegen een boven op zes gelijk." Eenvoudig was het echter niet. "Zij kaatsten hartstikke sterk tegen ons. We moesten aan de bak. En het is best bijzonder dat je tegen een ongeslagen partuur kaatst. Als je het dan ook nog pakt, is het helemaal lekker."

Triemstra: "Paar cruciale punten"

Na de verliespartij in de halve finale was Teake Triemstra niet van slag. "Balen, maar het valt mee. Ik vond dat ze heel goed kaatsten en wij ook goed kaatsten. Een paar cruciale puntjes in hun voordeel en dan ga je er af."
Taeke Triemstra
Met het verlies kwam er een einde aan de hegemonie van het partuur Van der Bos. Ook het record van zeven overwinningen op rij, dat het partuur vorig jaar behaalde, haalt het partuur niet meer. "Daar heb je het wel over. Vorig jaar zeven op rij en toen was het evenveel als het record uit de jaren tachtig. We zeiden: als we het nu wel redden en dan volgende week voor de achtste", zegt Triemstra. Het lukte niet en daar kan Triemstra mee leven: "Het is zoals het is, wij hebben ons best gedaan."
Het partuur gaat voor het eerst dit seizoen niet met de eerste, maar met de derde prijs naar huis. Ze raken daar niet van slag van: "Wij zijn er weer bij en dat is mooi, we gaan mooi zo door en ik hoop dat we volgende keer weer de eerste pakken. Maar als het een keer niet lukt, dan is het niet anders. Het is gegund aan de anderen."
© Henk Bootsma