Soepboer: "Als we niet op onze strepen staan, verliezen we terrein met het Fries"

Aant Jelle Soepboer van de FNP fractie in Noardeast Fryslân is fel: in de hele gemeente Waadhoeke moeten de plaatsnaamborden er hetzelfde uitzien: de Friese, Bildtse of Franeker naam bovenaan en daaronder de Nederlandse naam. Nu de gemeenteraad van de Waadhoeke een ander besluit heeft genomen, zijn er groeperingen die naar de rechter stappen.
Aant-Jelle Soepboer © Peters Foto Nieuws
Soepboer zei dat in het Nijsfoarum van het radioprogramma Buro de Vries, waar ook Trienke Elshof van landbouworganisatie LTO en Hans van der Werf van de Friese Milieufederatie in zaten.
Elshof was het niet met Soepboer eens: "Waar maak je je druk om?" Maar de FNP'er was duidelijk in zijn mening: "We moeten stoppen met laconiek en nonchalant te doen over het Fries. Daarmee hebben we over een paar generaties onze taal verkwanseld. Als we dat te lang doen en niet op onze strepen staan, verliezen we terrein."
It Nijsfoarum oer de plaknammebuorden
F.l.n.r. Aant Jelle Soepboer, Hans van der Werf, Trienke Elshof © Omrop Fryslân
De plaatsnaamborden in Waadhoeke waren niet het enige onderwerp van discussie in het Nieuwsforum. Eerst spraken de forumleden over het pensioenakkoord van zaterdag. De FNV-leden stemden in groten getale voor het akkoord. Over dat onderwerp was de forumleden het wel eens: goed dat er nu een akkoord ligt, maar het had nog wel wat steviger gekund.
Zo zou er ook een mogelijkheid moeten zijn om met pensioen te kunnen als je er 45 dienstjaren op hebt zitten, vonden de forumleden. Dat is nu niet vastgelegd in het akkoord, hoewel het wel een optie is waar nog over gepraat gaat worden.

WK voetbal

Tot besluit gaven de forumleden hun mening over het WK voetbal met de Nederlandse vrouwen. "Ik heb beloofd dat ik me in zou houden, maar ik vind het dramatisch, zo slecht", beklaagde Aant Jelle Soepboer zich. De anderen waren milder: "Het moet wel beter in de volgende ronde, maar ik kijk er graag naar", zei Hans van der Werf.