Gezellige drukte op Instameet in nationaal park De Alde Feanen

Het zou weleens de grootste Instameet kunnen zijn die tot nog toe in de provincie Fryslân heeft plaatsgevonden; die van nationaal park De Alde Feanen. Gebruikers van het sociale medium Instagram waren uitgenodigd in Earnewâld voor een gezellige, goed georganiseerde tocht op zondag door het gebied in vijf boten, waaronder het Statenjacht Friso.
Instameet
Het doel was om de bekendheid van het gebied en de bezoeken daaraan te vergroten. Dat is nodig, vindt de organisatie, want de naamsbekendheid van het nationaal park De Alde Feanen is heel, heel laag.
Fotografearje yn De Alde Feanen © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Ongeveer honderd mensen deden zondag mee, onder wie sommigen die meer dan gemiddeld invloed hebben op andere mensen via Instagram; de zogenoemde 'influencers'. De smartphone-app Instagram wordt vooral gebruikt om foto's en video's te delen.
Soldatekwast yn de greide mei op de achtergrûn dielnimmers oan de Instameet © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Een kleine groep van ongeveer 20 mensen begonnen zondagochtend 07.00 uur al met een wandeltocht, gevolgd door een vaartocht waarbij een bezoek werd gebracht aan een bloemrijke weide in het gebied.
De deelnemers kwamen overal vandaan: Amsterdam, Edam, maar ook gewoon uit Fryslân. In de middag was de groep een stuk groter en lagen er vijf boten voor hun klaar; pramen, skûtsjes en het Statenjacht Friso. Op dat laatste schip konden slechts twee instagrammers mee.
It grutste part fan de dielnimmers oan de Instameet © Remco de Vries, Omrop Fryslân
De tocht was gratis, maar er werd wel van de deelnemers gevraagd of ze bij het plaatsen van de foto's een hashtag gebruikten die, als je er op klikt, alle bijdragen van de deelnemers laat zien. Een van de belangrijkste hashtags was #instameet_aldefeanen, maar er zijn meer.
Het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken. "Wij hopen boven een miljoen 'views' te komen", zegt fotograaf en mede-organisator Hillebrand Breuker uit Warten.