Partuur Van Zwieten doorbreekt hegemonie Van der Bos en wint in St.-Jacobiparochie

Het partuur van Menno van Zwieten, Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra heeft de kaatswedstrijd in St.-Jacobiparochie gewonnen: in de finale versloegen ze het partuur-Bergsma met 5-1 en 6-4. Voor het eerst dit seizoen ging de overwinning in een vrijeformatiepartij niet naar het partuur van Gert-Anne van der Bos. Zij hadden de eerste zes partijen gewonnen, maar werden zondag in de halve finale verslagen door de uiteindelijke winnaars.
Kees van der Schoot
Marten Bergsma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar pakten in de finale een voorsprong van een bordje, nadat Van Zwieten de bal buiten sloeg op 6-6. Het eerst daarna deed Bergsma dat ook en dus was het weer gelijk. Met een voorsprong van 6-4 in het derde eerst kreeg Van Zwieten de bal terug na een opslag van Van der Schoot. Van Zwieten sloeg de bal terug voorbij de kaats en daarmee pakte zijn partuur een voorsprong van 2-1.
Kees van der Schoot en Erwin Zijlstra © Henk Bootsma
In het vierde eerst kreeg Erwin Zijlstra de bal terug na een opslag van zijn teamgenoot Van Zwieten. Zijlstra stond op de goede plek en retourneerde de bal tot in het perk: 3-1. De voorsprong werd alleen maar groter, omdat Bergsma bij 3-1 en 6-4 de bal buiten sloeg. Het was niet de finale van Bergsma die veel missers bij de opslag had.
Toen Renze Pieter Hiemstra de bal ook nog eens kwaad sloeg op 4-1 en 6-4 was het partuur van Van Zwieten nog maar één bordje verwijderd van de hoofdprijs. Op 5-1 en 6-4 kon Wassenaar de opslag van Van Zwieten niet uit het perk krijgen. Dat betekende de overwinning voor Van Zwieten. Erwin Zijlstra werd uitgeroepen tot koning.
© Henk Bootsma
Voor Bergsma zijn partuur zijn de druiven zuur. Zaterdag stonden ze in Broeksterwâld ook al in de finale. Toen maakten ze het Van der Bos erg lastig, maar konden ze net niet winnen. Nu dus weer verlies in een finale.

Einde aan hegemonie Van der Bos

In de halve finale maakte het partuur Van Zwieten een einde aan de hegemonie van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra. Dat partuur had de eerste zes partijen van dit jaar gewonnen, maar verloren in St.-Jacobiparochie met 5-3 en 6-6 van Van Zwieten.
De uiteindelijke winaars namen een voorsprong van 3-0 in de halve finale. Het partuur Van der Bos kwam terug en op 3-2 en 6-6 sloeg Steenstra op. Die bal kwam achterin, maar de lijnrechters wisten niet of de bal binnen of buiten was. De scheidsrechter besloot dat Steenstra opnieuw moest opslaan. Deze keer ging de bal buiten en dus was het geen 3-3, maar 4-2 voor Van Zwieten.
Daarna werd het nog wel 4-3, nadat een opslag van Van Zwieten buiten ging op 6-6, maar Van der Bos deed een eerst later hetzelfde op 6-4. Op 5-3 en 6-6 lag er een kleine kaats toen Steenstra opsloeg. Erwin Zijlstra sloeg de bal voorbij de kaats en bezorgde daarmee Van der Bos, Triemstra en Steenstra het eerste verlies van het seizoen.
Taeke Triemstra
Na zes partijen is de overwinningsreeks van het partuur Van der Bos dus geëindigd. Ze komen daarmee net niet aan hun eigen (gedeelde) record van vorig jaar. Toen wonnen ze zeven partijen op rij.
Dit was de indrukwekkende overwinningsreeks van het partuur dit jaar: