Maarten van der Weijden vereeuwigd in Burdaard

Het kunstwerk van Hans Jouta, dat de strijd en het doorzettingsvermogen van een kankerpatiënt net als de steun van naasten moet uitbeelden, is zaterdagavond onthuld. Dat gebeurde in de haven van Burdaard, op de plek waar Van der Weijden afgelopen jaar zijn Elfstedenzwemtocht moest staken.
Maarten van der Weijden foar ivich te plak yn Burdaard
Het idee voor een kunstwerk kwam van vijf mensen uit Burdaard, na de zwemtocht van Van der Weijden. Er werd een crowdfundingsactie op touw gezet, maar die kon na drie dagen stilgezet worden, toen Jouta aanbood om gratis een monument te maken voor de strijd tegen kanker.
De grote handen van Maarten met die van ons in het water
Hans Jouta, kunstenaar
Volgens Jouta zegt het beeld, dat bestaat uit verschillende handen rondom een zwemmend figuur, dat we als gemeenschap naar de toekomst moeten kijken. "De grote handen van Maarten met die van ons in het water", aldus Jouta. "Samen naar de toekomst!"
Vrijdag 21 juni begint Van der Weijden met een nieuwe poging om de Elfstedentocht te zwemmen.
© Gerrit de Boer, Omrop Fryslân
Waar zwemt Maarten van der Weijden op dit moment? Hoe druk is het aan de kant? En wie helpt Maarten om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek? Dat is vanaf 21 juni dag en nacht op radio, televisie, Omropfryslan.nl en de Omrop-app te volgen.
Bovendien kunnen mensen in ruil voor een donatie aan de Maarten van der Weijden Foundation een plaat aanvragen op 92.2FM. Verder kunnen mensen een actie melden op Omropfryslan.nl/maarten.