Crone: "2018 was absoluut het mooiste jaar van mijn leven"

Op 27 juni is de afscheidsreceptie, waar alle inwoners van de gemeente Leeuwarden voor uitgenodigd zijn. Daarna verhuist burgemeester Crone terug naar de Randstad. Dichter bij de kinderen en bij Den Haag, waar hij regelmatig naartoe moet omdat hij nu lid is van de Eerste Kamer. De eerste burger van Leeuwarden kijkt met een goed gevoel terug op zijn 12 jaar in Leeuwarden.
© Gemeente Ljowuert
De eerste keer dat hij als burgemeester duidelijk vernam dat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid, was in 2009. Cambuur stond op het punt te promoveren naar de eredivisie, stond tot kort voor het eind van de wedstrijd ook nog voor, maar in blessuretijd maakte Roda JC gelijk. In de verlenging werd niet gescoord en Cambuur verloor uiteindelijk door strafschoppen.
Honderden supporters gingen de straat op en in de woonwijk rondom het stadion ontstond grote onrust. Crone zette de ME in en liet zelfs traangas gebruiken, iets dat nog nooit eerder voor was gekomen. Het incident maakte indruk en zorgde ervoor dat de aanpak rondom de wedstrijden van Cambuur tegen het licht werd gehouden. "Tegenwoordig hebben we het, in samenspraak met de KNVB en het bestuur van Cambuur, helemaal in de hand", zo zegt hij in het afscheidsinterview dat hij gaf in het radioprogramma Buro de Vries fan Omrop Fryslân.
ME tidens de Cambuurrellen yn 2009 © Omrop Fryslân
Een ander dieptepunt is de grote brand op de Kelders in 2013. Crone gaat niet zo vaak op vakantie, maar toen was hij net een week naar Lissabon. Hij lag op zijn hotelkamer op Teletekst dat er in het centrum van Leeuwarden een grote brand was.

'Juist dan moet je er staan als burgemeester'

"Mijn vrouw zei meteen dat we terug moesten en dus zaten we de volgende dag in het vliegtuig terug naar huis". De brand was toen al uit, maar er was nog wel veel nazorg nodig. "En juist dan moet je er staan als burgemeester. Ik ben blij dat ik van betekenis kon zijn voor de bewoners".
Mensen die met Crone te maken hebben, geven hoog op over zijn lobbykwaliteiten. Volgens Crone zelf komt dat doordat hij zo lang in Den Haag heeft gewerkt. Hij heeft de mobiele nummers van ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren en weet altijd precies welke persoon hij moet hebben. Toen Leeuwarden het gerechtshof dreigde te verliezen heeft hij ingegrepen. Hetzelfde was het geval met de vliegbasis.
Twee keer geel is rood.
Ferd Crone - afscheidnemend burgemeester van Leeuwarden
Als hem voorgelegd wordt dat hij zo fel is op het naleven van de regels, antwoordt hij dat hij niet vindt dat hij streng is, maar dat hij duidelijk en consequent is. "Ik zeg altijd: twee keer geel is rood. Ik geef een waarschuwing en bij de tweede keer sluit ik de boel". Het gaat dan om cafés die langer open zijn dan toegestaan is of waar alcohol geschonken wordt aan minderjarigen. "Maar als er een zoon bezig is met de handel in drugs terwijl er ook een oude zieke moeder in dat huis woont, zorg ik er voor dat er voor haar een oplossing gevonden wordt".
Het afscheidsinterview met Ferd Crone is zondag 16 juni te beluisteren tussen 11:00 en 12:00 uur in het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân. Hayo Bootsma en Geartsje de Vries gaan in gesprek met Crone.
Crone is nog altijd trots op de manier waarop Leeuwarden de titel Culturele Hoofdstad 2018 heeft binnengehaald. "Het bidboek hebben we echt van onderop samen gesteld en we zijn consequent gebleven daarin. Bij de pitches liep er maar één iemand in een pak: ik. Iedereen bleef gewoon wie hij is. Er ontstond een soort van magie en dat heeft geresulteerd in het succes".
In de jaren tussen 2013 - toen de titel binnengehaald werd - en 2018 heeft hij weleens wakker gelegen. "Maar er was me van tevoren al gezegd dat het zo zou gaan. Dus ik kon het ook wel weer relativeren. Maar dat het zo nu en dan wel spannend was, is duidelijk. Uiteindelijk was 2018 absoluut het mooiste jaar van mijn leven."
De iepening fan Kulturele Haadstêd © ANP
Als hij eenmaal afscheid heeft genomen van Leeuwarden, gaat Crone terug naar het westen. Toch heeft hij eerder in het interview aangegeven dat hij Leeuwarden de mooiste stad van Nederland vindt. Dat hij toch teruggaat, heeft volgens hem vooral een praktische reden. De kinderen wonen daar en hij moet regelmatig in Den Haag zijn vanwege zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer.

Nog een keer minister worden?

Over de mogelijkheid om ooit nog eens minister te worden - wat voordat hij burgemeester werd weleens gefluisterd werd - is hij duidelijk: "Dat wordt hem niet. Ik heb veel meer zin om me straks bezig te gaan houden met kleinkinderen als die er mogen komen".