Azc school in Balk opnieuw geopend

De azc school in Balk is weer open. De school is een jaar gesloten geweest, nadat het asielzoekerscentrum in het dorp dichtging. Nu het centrum weer open is, moest ook de school weer open. En dat betekende veel extra werk voor onderwijskoepel Nij Gaast. Er moest ruimte worden gevonden voor twee klaslokalen, materiaal worden verzameld en personeel aangenomen. Deze week kwamen de eerste vluchtelingenkinderen op school.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het gaat in eerste instantie om zo'n 20 kinderen, maar er komen iedere week nieuwe kinderen bij. De verwachting is dan ook dat de twee klaslokalen van nu, na de zomervakantie niet groot genoeg zijn. Dan zullen er nog twee lokalen bij moeten komen en mogelijk zet de groei ook daarna nog door.
De vorige keer kwamen de kinderen met name uit Syrië, maar nu komen ze uit veel meer verschillende landen. Zo zijn er kinderen uit Afrika, maar ook kinderen uit eerdere landen van de Sovjet-Unie. Volgens juf Esther Koopmans, die een van de beide groepen onder haar heeft, is dat een voordeel. "De vorige keer sprak zo'n 80 procent van de kinderen Arabisch en de kinderen die dat niet spraken vielen er wat buiten. Nu praten ze allemaal verschillende talen en is de enige taal die ze samen hebben het Nederlands. Dus gebruiken ze het veel sneller."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Toen de school voor het eerst in Balk kwam was er veel ophef over. Niet iedereen was er blij mee dat de vluchtelingenkinderen op dezelfde school kwamen als de Balkster kinderen. En ook wist het schoolbestuur niet precies hoe ze het onderwijs in moesten richten. Nu hebben ze veel meer ervaring en da maakt het volgens schoolbestuurder Rika Tulner een stuk makkelijker.
"We wisten nu bijvoorbeeld dat we ook meteen een onderwijsassistent aan moesten nemen. De kinderen hebben veel individuele begeleiding en toetsing nodig en dat kan niet zonder die extra paar handen. Ook wisten we dat we niet meer één groep moesten beginnen, maar dat twee groepen veel beter is. Ze komen toch wel vol."
Azc school is weer open