Buurman over brand in Sneek: "Ik was bang dat mijn bedrijf ook in vlammen zou opgaan"

De brandweer is nog minstens tot 23.00 uur vrijdagavond bezig geweest met het nablussen van de grote brand in de Omrin Estafette kringloopwinkel in Sneek. Het pand is door de brand verloren gegaan, er is geen asbest vrijgekomen. Sander Portena en Jaap van der Meer hebben beiden een bedrijf naast de kringloopwinkel en moesten snel handelen.
Sander Portena © Omrop Fryslân, Ilse Hermanides
Portena zit met zijn transportbedrijf naast de kringloopwinkel. Hij was niet aanwezig, maar werd gebeld. Toen hij naar het industrieterrein reed, zag hij de rookpluim hangen. "Ik was wel even bang dat mijn bedrijf ook in vlammen zou opgaan." Hij mocht eerste de straat niet in, omdat de politie alles had afgezet. Toen hij erbij kon, heeft hij meteen zijn truck en boten uit de loods gehaald. Hij heeft geen schade geleden.
De brand in de kringloopwinkel aan de Professor Zernikestraat in Sneek brak vrijdag aan het eind van de middag uit en werd al snel een uitslaande brand. De dichte, zwarte rook was tot ver in de omtrek te zien. De brandweer heeft hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het vuur niet oversloeg naar naastliggende bedrijven en een transformatorhuisje. Door de brand kwam een deel van de Professor Zernikestraat zonder stroom te zitten.
De buurman aan de andere kant van de Estafette had minder geluk dan Portena. Jaap van der Meer heeft een bouwbedrijf en hij heeft wel schade opgelopen. De materialen op zijn erf zijn hoogstwaarschijnlijk verloren gegaan en hij heeft ook schade aan het dak. "Mijn broer heeft een bedrijf naast mij. Hij is zelfs nog op het dak geweest om te blussen, maar hij moest eraf. Dat was niet meer veilig, hij stond in de rook."
Jaap van der Meer © Omrop Fryslân, Ilse Hermanides