Jonge boeren schrijven brandbrief aan minister Schouten over toekomst melkveehouderij

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt heeft een brandbrief gestuurd aan minister Schouten van Landbouw over de situatie in de melkveehouderij. De jonge boeren zeggen in de brief dat ze zich grote zorgen maken over hun toekomst als boer.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
De jongeren begrijpen dat sommigen zaken anders moeten in de veehouderij, maar ze geven aan klem te zitten tussen de bank, de melkfabriek, de overheid en het maatschappelijk debat. Ze moeten aflossen, voldoen aan steeds hogere kwaliteitseisen en het klimaat redden. Omdat ze bijna wekelijks te maken hebben met veranderende zaken, weten ze niet goed waar ze aan toe zijn en kunnen ze niet bouwen aan hun toekomst.
De boeren hebben te maken met dierenactiviteiten en een korting op de fosfaatrechten. Vergaande plannen voor de aanpak van stikstof belanden in de prullenbak. Het is voor de boeren moeilijk om nog positief te blijven. Daarom roepen ze de minister nu op om hun ruimte te geven om de melkveehouderij te ontwikkelen. De oproep komt nu omdat de minister volgende week haar visie op kringlooplandbouw zal presenteren. Dat is een duurzame vorm van landbouw, waar alle stoffen die door de landbouw uit een gebied worden gehaald ook weer terugvloeien in het gebied.