NPO3 wordt plek voor regionale omroepen

NPO3 wordt NPO REGIO. Zo moet het regionale televisie-aanbod een groter bereik krijgen. Het is een van de punten uit de visie op de toekomst van het publieke omroepbestel van minister Arie Slob.
Nederlandse Publieke Omroep © ANP
De minister wil insteken op onafhankelijke betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige media. Er moet volgens de minister meer worden samengewerkt tussen de lokale, regionale en lokale omroepen. De plannen van de minister waren al voor een groot deel uitgelekt. Directeur Nina Hiddema van Omrop Fryslân is positief over het mediaplan van Slob. "De Omrop komt zo letterlijk op de derde plek van de afstandsbediening."

Samenwerking

"Het plan van de minister is erg gericht op samenwerking tussen de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen en dit zorgt ervoor dat we elkaar kunnen versterken", zegt Hiddema. NPO Start, de terugkijkservice van de publieke omroep, wordt ook beschikbaar gesteld voor de regionale omroepen, staat in het plan. De samenwerking die er nu al is tussen de NOS en de regionale omroepen wordt door de minister aangemoedigd. Er is momenteel al een pilot op NPO2, waar ook het nieuws van Omrop Fryslân is te zien in een venster na het NOS-journaal van 18. 00 uur.
Hoe de invulling van NPO3 eruit komt te zien en wanneer de regio er een plek krijgt is nog niet bekend. Daar wordt hoogstwaarschijnlijk in fases naar toegewerkt. Naast die samenwerking met de NOS wil de minister ook dat de regionale omroepen meer samenwerken met de lokale omroepen. Hij wil eenmalig 15 miljoen euro beschikbaar stellen voor het vergroten van de kwaliteit en professionaliteit van de lokale journalistiek.