Oerol als afspiegeling van de maatschappij: "Het festival moet inclusiever"

Oerol moet meer een geheel worden én moet een breder publiek trekken. Dat wil de nieuwe algemeen directeur van Oerol, Siart Smit. Vrijdag is de 37e editie van het muziek- en theaterfestival op Terschelling van start gegaan. Terschellinger schoolkinderen hadden de eer om het festival af te trappen.
Oerol online
Oerol wil meer een afspiegeling worden van de maatschappij, geeft Siart smit als nieuwe directeur van Oerol aan. "We willen het festival zijn waar alle generaties door elkaar rondlopen, maar dat zie je nu ook al wel", aldus Smit.
"Ook willen we meer mensen trekken die minder makkelijk naar het theater of het museum gaan. Zij moeten zich hier ook welkom voelen." Om dat voor elkaar te krijgen zal het festival kijken naar het aanbod. "Wat je nu bijvoorbeeld ziet op de Betonning, is veel urban culture en daarmee trek je een ander publiek."

Oerol als 'totaalervaring'

Als nieuwkomer bekijkt Smit alles met een frisse blik en hij wil sommige zaken wat anders aanpakken. "We willen uiteraard verder bouwen op wat er is, op de goede inhoudelijke lijnen die er zijn die het grote publiek dat erop af komt."
De volgende stap is volgens Smit dat Oerol als festival meer één geheel moet worden. "We moeten afstappen van de losse onderdelen zoals een muziekvoorstelling, een expeditie of theater. We willen dat Oerol meer een totaalervaring wordt met het hele eiland als festivalterrein."
Dat wil de organisatie bereiken door meer voor verrassingen te zorgen. "Een aantal dingen wil je natuurlijk van te voren plannen, maar er moeten ook gewoon dingen gebeuren."
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Thema is dit jaar 'kantelende perspectieven'. Met andere woorden: zaken eens van een andere kant bekijken. Volgens artistiek leider Kees Lesuis past dit thema heel goed bij deze tijd. "Het is een wezenlijk iets wat in het politieke debat weleens ontbreekt. Ik denk dat kunst en een festival als dit mooie ruimten bieden om het gesprek op te zoeken en niet gelijk te oordelen, maar eens goed na te denken met elkaar."
Oerol is vrijdag begonnen. Anders dan in andere jaren is dat er vrijdag overdag ook al voorstellingen waren te zien, zoals Lost Tango van Via Berlin en Part Time Paradise van Tryater. Oerol duurt tot en met zondag 23 juni. Het festival trekt jaarlijks tussen de 50.000 en de 55.000 bezoekers.