"Friezen moeten wennen aan de steenmarter"

De populatie steenmarters in Friesland is wel te verminderen, maar een definitieve oplossing is er niet. Dat geeft het Meldpunt Steenmarters van Landschapsbeheer Friesland. "Controleer je huis op gaten of installeer schokplaten in de auto. Dat is eigenlijk het enige advies," zegt Martijn Broekman van Landschapsbeheer Friesland. Dat orgaan houdt voor de provincie in de gaten hoeveel last inwoners van Friesland hebben van de steenmarter.
Friezen moeten wennen aan de steenmarter
Mensen kunnen makkelijk zien of steenmarters nachtelijke bezoeken brengen aan hun huis door de boeidelen van hun huis te controleren. "Op de boeidelen kunnen pootafdrukken zitten. Soms kom je ook nesten tegen onder het dak," zegt Broekman.

Stedelijke gebieden

Er komen elke dag klachten binnen over de steenmarter bij het meldpunt van de provincie. Het gaat met name om stedelijke gebieden: Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. Maar ook in Oosterwolde en in Oldeboorn zijn er veel meldingen. In de laatstgenoemde plaats is een proef gedaan met het vangen van steenmarters. In het eerste jaar zijn er 10 steenmarters gevangen, het jaar erop waren dat er 20.
Schade door een steenmarter © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Inwoners van Oosterwolde zijn duidelijk op de hoogte van de steenmarter. Zo heeft Peter Dekker al tweemaal schade gehad aan zijn auto. Daarom heeft hij in zijn twee auto's een pieper geïnstalleerd die de beesten moet wegjagen. "Ook zijn we bij het huis bezig geweest met de kozijnen en de dakgoten om ervoor te zorgen dat de steenmarter niet meer binnen kan komen," zegt Dekker.