Jorrit Bergsma opent school in Drenthe, ter nagedachtenis aan 9-jarig meisje

Schaatser Jorrit Bergsma uit Aldeboarn heeft donderdag in Vries (Drenthe) de verbouwde school De Vijverstee geopend, wist RTV Drenthe te melden. Bergsma werd daarvoor uitgenodigd, omdat hij een bijzondere band had met Meike Kluivingh, die op de school zat. Het negenjarige meisje overleed op 1 maart.
Meike was al enige tijd ernstig ziek toen ze bij een schaatswedstrijd in ijsstadion Thialf in Heerenveen in contact kwam met Jorrit Bergsma. Ze vroeg hem verlegen om een handtekening en de twee raakten aan de praat. "Sinds die tijd zat ze in mijn gedachten en werd ik fan van haar", zegt Bergsma. En Meike werd fan van hem.
Als Bergsma op 9 februari van dit jaar op het WK afstanden in Inzell de titel pakt op de tien kilometer, bedenkt hij zich geen moment: "Mijn gouden plak is voor Meike. Zij is de echte vechter."

Vlindertuin

Met Meike gaat het dan erg slecht. Ze ligt op bed in de woonkamer als Bergsma meteen na zijn laatste wedstrijd op natuurijs bij haar thuis kom om de medaille te brengen. Veel kan ze niet zeggen, maar de grote glimlach op haar gezicht zegt genoeg.
Bij de uitvaart ligt de gouden plak op Meike haar kist. Donderdag opende Bergsma bij de school een vlindertuin. 'Meike's vlindertuin' staat er op een bordje bij.