Amsterdamse studentenvereniging zamelt geld in voor hun skûtsje

Een bijzondere actie in Amsterdam vrijdag. De Amsterdamse Studenten Zeilvereniging Orionis houdt een benefietborrel voor de reparatie van hun verenigingsskûtsje 'de Tiid Sil 't Leare'. Der vereniging kocht het skûtsje in 2014 om te gebruiken voor trainingsweekenden en zeilt mee in de kleine a-klasse van het IFKS. Maar in de mest een scheur en die moet eigenlijk worden vervangen. Een nieuwe mast kost 20.000 euro en dat geld heeft de vereniging niet.
© A.S.Z.V. Orionis
Daarom heeft de vereniging een crowdfundingsactie opgezet. Vrijdagmiddag houden ze een benefietborrel, een 'BeneTiid Borrel', zoals ze het zelf noemen. "Dan hebben we de mogelijkheid om al onze donateuren tot nu toe te bedanken. Ook hebben we mensen uitgenodigd die de mogelijkheid krijgen om iets kleins te doneren", vertelt Bart Schueler van Orionis.
Donderdag was al 40 procent van het streefbedrag opgehaald. "De afgelopen dagen zit er weer een stijgende lijn in. Het gaat de goede kant op en we zijn positief ingesteld, dus we hopen dat we er komen."

Verticale scheur

De vereniging heeft meerdere mastenmakers naar de kapotte mast laten kijken. Het gaat om een verticale scheur en daarom is het op dit moment niet gevaarlijk. "We houden het goed in de gaten. Op dit moment kunnen we er gelukkig nog mee varen. Maar we willen hem wel zo snel mogelijk laten vervangen."