Dader koninginnedagaanslag Apeldoorn mogelijk geïnspireerd door Oera Linda-boek

De man die tien jaar geleden op Koninginnedag in Apeldoorn op het publiek inreed en zeven mensen doodreed, werd mogelijk geïnspireerd door het Oera Lindaboek. Het boek over de eeuwenoude Friese beschaving werd bij de man, Karst Tates, thuis gevonden. Tates kwam bij de aanslag zelf ook om het leven. Omdat de politie op zoek was naar een motief voor zijn daad, werd ook onderzoek gedaan naar wat dat Oera Lindaboek nou precies is.
Oera Linda-boek © Omrop Fryslân
Hoogleraar Goffe Jensma is toen, tien jaar geleden, door de recherche gebeld om meer informatie over het boek in te winnen. Dat is nu bekend geworden. "Het was heel apart. Waarom bellen ze me, vroeg ik me af."

Gevonden op zijn kamer

"De nadruk moet wel liggen op het woord 'mogelijk'", zegt Jensma. "Want het is nog niet zo eenvouding om te bewijzen dat het boek Karst Tates tot zijn daad heeft geïnspireerd. Maar het was voor de recherche wel reden om me te bellen. Op zijn kamer vonden geschriften over runen (oudst bekende schrift gebruikt door de Germaanse volkeren, red.) en over het Oera Linda-boek." Het is niet duidelijk of Tates het boek echt heeft gelezen. "In het rechercherapport is het boek ook niet genoemd."
"Het is het bijzonderste boek uit de Friese literatuurgeschiedenis", vertelt Jensma. "Het heeft zoveel discussie losgemaakt over de vraag of het echt is of niet."

Ultra-rechtse lezers

Mensen die geloven in de echtheid van het boek, zitten vaak aan de ultra-rechtse kant van de maatschappij. "Alt-right dus. Voor de oorlog zaten zulke mensen vaak in de nazibeweging", zegt Jensma. "Ze genieten vooral van het geheimzinnige dat het boek met zich meebrengt. Het boek is heel moeilijk om te lezen, zo is dat ook bedoeld. Je raken heel gemakkelijk het spoor kwijt in het boek. Voor sommige mensen is dat juist heel fijn, omdat het weerspiegelt wat er ook in hun hoofden omspeelt."
Of het boek ook aan kan zetten tot agressie, kan Jensma niet zeggen. Wel zijn er delen die op bepaalde manieren te interpreteren zijn. Jensma: "Ik moet het heel voorzichtig zeggen, maar er staan zinnen in als: 'over zoveel jaar komt er een professie en dan vloeit het bloed van alle koningen en priesters over de aarde'. Zulke zinnen komen voor in het boek. Ja, wie weet."
Goffe Jensma over het Oera Linda-boek in relatie tot Karst Tates
Meer weten over het Oera Linda-boek? Bert Looper van Tresoar heeft er een powercollege over gehouden.