liveblog | 13 juni 2019

LIVEBLOG: De tweede dag van de zaak-Van Seggeren

Volg hier live de tweede dag van de behandeling van de rechtszaak-Van Seggeren.
Laatst bijgewerkt: 13 juni 2019, 18:45 uur
18:34

Eind van dit liveblog

Met de strafeis van de officier van justitie sluiten we dit liveblog af. De tweede dag van de zaak-Van Seggeren zit erop. Morgen vanaf 09.30 uur gaat de rechtszaak verder en kun je die natuurlijk ook weer live volgen bij Omrop Fryslân.
18:27

Eis 20 jaar celstraf

De officier van justitie heeft zojuist 20 jaar celstraf geëist tegen de weduwe van Tjeerd van Seggeren.
18:10
Mous: "Ik ga er vanuit dat de verdachte met de medeverdachte weg is gereden. Het is vrijwel uitgesloten dat de verdachte dit alleen Tjeerd kon aandoen. Daar zit een plan achter. Steeds gedacht aan het uitschakelen van telefoons. Ik ben van mening dat er sprake is van medeplegen en moord; van voorbedachte rade."
17:58

Moordwapen

Het moordwapen is vervoerd in de Mercedes waarin de verdachte reed die avond en nacht dat Tjeerd van Seggeren werd vermoord. Dat zegt de officier van justitie op basis van de vondst van sporen van blauwe verf in de auto. Dezelfde verf die op het lichaam van Van Seggeren zat.
17:53

"Geen alternatief scenario mogelijk"

De getuige die een vrouw en een man heeft gezien bij de plaats delict wordt ook aangehaald. Op basis van de telefoongegevens wordt duidelijk dat de verdachte "in de onmiddellijke nabijheid van Tjeerd" was. Volgens Mous is er geen alternatief scenario mogelijk. Ook prijst hij de expertise van de deskundigen bij de politie die met name de digitale sporen hebben onderzocht. Uit dat en ander onderzoek blijkt dat de verdachte haar telefoon in de auto achterliet en waarschijnlijk uitzette, toen zij op zoek ging naar haar man die nacht. Onlogisch dat zij dat deed, vindt de officier van justitie, je neemt je telefoon dan mee. Volgens Mous kun je aan het ernstige letsel van Tjeerd ook zien dat zich heeft verweerd.
17:50

Korte samenvatting fan dag twee tot nu toe

Koarte gearfetting fan dei 2 oant no ta