Gemeenten naar Den Haag met petitie voor meer geld jeugdzorg

Al 140 gemeenten staan achter de petitie voor meer geld voor de jeugdzorg. Het initiatief voor de petitie komt onder andere van Tytsjerksteradiel, Heerenveen en Opsterland. In de petitie wordt aan de Tweede Kamer en het kabinet gevraagd om genoeg geld beschikbaar te stellen voor het sociaal domein. Donderdag gaan verschillende gemeenten naar Den Haag om de petitie aan te bieden.
Wethouder Jelle Zoetendal (Heerenveen) overhandigt de petitie aan Tweede Kamerlid Henk van Gerven © Gemeente Opsterlân
Veel gemeenten hebben op het sociaal domein tekorten en dan voornamelijk op de jeugdhulp. Wethouder Jelle Zoetendal zal namens de gemeente Heerenveen afreizen naar Den Haag. "We zullen de petitie aanbieden aan de Kamercommissie voor de zorg, en dus ook voor de jeugdzorg", vertelt hij.
"Wij hebben de petitie uitgezet naar colleges. Die 140 gemeenten zijn dus ruim 500 burgemeesters en wethouders die zich zorgen maken over de structurele tekorten die we hebben."
Wethouder Jelle Zoetendal
Eerder was de jeugdzorg bij het Rijk ondergebracht. In 2015 is het overgegaan naar de gemeenten. Naast de roep om extra geld zijn de gemeenten ook bezig om de jeugdzorg anders te organiseren, maar dat kost tijd.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Er zijn in totaal 355 gemeenten in Nederland. Dus minder dan de helft daarvan steunt de petitie. Zoetendal is echter niet bang dat dit als argument zal worden gebruikt door de politiek. "Ik denk dat dat wel meevalt. We zijn al langer in gesprek over de tekorten die we hebben. Dat doet onze branchevereniging, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ook", vertelt hij.
"Ik denk ook dat veel gemeenten ervoor hebben gekozen om het via de branchevereniging te doen. We hebben wel gezegd met een paar gemeenten: het is goed dat wij niet alleen bij het kabinet, maar ook bij volksvertegenwoordigers aankloppen."

Prinsjesdag

De gemeenten verwachten niet meteen een zak met geld mee te krijgen. "We willen vooral dat Kamerleden in de aanloop naar Prinsjesdag goed scherp zijn op de structurele tekorten.
Zoetendal denkt dat het landelijk tekort op 1,5 miljard euro per jaar ligt. Het kabinet heeft echter 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een paar jaar. "Dat geeft wel aan hoe groot dat gat is."