Zeldzame 'lichtende nachtwolken' te zien boven Fryslân

Wie woensdagavond net na zonsondergang of donderdagochtend net voor zonsopgang naar buiten keek, kon bijzondere luchten gewaarworden. Er was namelijk sprake van zogenaamde 'lichtende nachtwolken'. Het bijzondere weerfenomeen is alleen in deze periode, rondom de langste dag van het jaar, te zien.
© Anton Kappers
De zon ging rond 22.00 uur onder en kort na elven werden de nachtwolken steeds beter zichtbaar. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon.
Lichtende nachtwolken komen voor op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte. Veel hoger dan gewone wolken, die op maximaal 20 kilometer hoogte hangen. Na zonsondergang weerkaatsen die hoge wolken nog enige tijd zonlicht.
Gewone wolken steken daar donker tegen af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven echter wit, geel-oranje of lichtblauw.

Minuscule deeltjes

Het ontstaan van deze nachtwolken houdt verband met een groot aantal minuscule deeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn, afkomstig van meteorieten. Ook is er waterdamp nodig en zeer lage temperaturen tussen de -90° en -145° Celsius. Op die deeltjes zet zich dan een laagje ijs af. Door het ijs dat de deeltjes omhult, wordt zonlicht weerkaatst.