Fierljepwedstrijd in Burgum prooi voor Ysbrand Galama

De zesde fierljepwedstrijd van het seizoen in Burgum is woensdagavond gewonnen door Ysbrand Galama uit Warkum. Met een afstand van 20.16 meter, de verste van het seizoen, hield hij Thewis Hobma (19.65 meter) uit Harlingen van de overwinning af. Jan Teade Nauta uit IJlst eindigde met 19.04 meter op de derde plaats.
Ysbrand Galama oer de winst
Bij de vrouwen ging de dagtitel naar Akke Dijkstra uit Buitenpost. Zij sprong met 14.12 meter verder dan Sigrid Bokma (13.80) uit Hindeloopen en Boukje de Boer (13.51) uit It Heidenskip.
Bij de meisjes was de verste sprong van Tiza Boschma uit IJlst echter verder dan de winnaar bij de vrouwen. Boschma sprong naar 14.23 meter, voor Pytrix Westra (13.91) en Femke Rispens (13.75) die respectievelijk tweede en derde werden.
Burgum proai foar Ysbrand Galama
Voor junior Wietse Nauta uit IJlst was het zijn zesde overwinning op rij. Met een afstand van 18.34 meter pakte hij woensdagavond de overwinning in Burgum. Jesper Demmer uit Workum kwam echter dichtbij, met een persoonlijk record van 18.01 meter. Minne Smit uit Winsum werd derde met 16.18 meter.
Bij de jongens was het niet Rutger Haanstra maar Riemer Durk Krol uit Heeg die de overwinning pakte. Zijn 17.16 meter was verder dan Haanstra, die met 16.73 meter tweede werd. Wytse Steensma uit Joure eindigde op de laatste podiumplaats bij de jongens.
De 'Eelke Scherjon Memorial', die zondag niet doorging vanwege het slechte weer, geldt ook als het eerste promotie/degradatie-moment van het seizoen. Dat leverde vooral bij de vrouwen een aantal interessante verschuivingen op.
Marrit van der Wal is bij de vrouwen gepromoveerd naar de eerste klasse. Van der Wal uit It Heidenskip, en houdster van het Nederlands record (17.58 meter), heeft vorig jaar gemist vanwege een operatie aan de knie en moest in de tweede klasse beginnen. Ze won dinsdag in Burgum met 16.00 meter, een seizoensrecord, en is nu terug op het hoogste niveau.
Datzelfde geldt ook voor Anna-Jet Leyenaar uit Sneek. De nu 26-jarige meervoudig Fries- en Nederlands kampioene hield acht jaar terug vanwege studie op, maar wil nog een keer zien waar haar sportieve grenzen liggen. Ze staat tweede in het klassement bij de topklasse vrouwen, achter Marrit van der Wal. Regerend Fries kampioene Sigrid Bokma uit Hindeloopen is derde.