Het lukt Sander Arends nét niet bij ATP-toernooi Rosmalen

Het is tennisser Sander Arends uit Leeuwarder niet gelukt de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Rosmalen. Op het Brabantse gras verloor hij, samen met zijn dubbelmaat Matwé Middelkoop, met 7-5, 6-7 en 5-10 van Rajeev Ram uit Amerika en Joe Salisbury uit Engeland.
Ynterfjoe Arends nei de partij
De partij in de eerste ronde begon vijf uren later doordat er veel regen viel in Rosmalen. Toen het eindelijk droog was, kreeg het publiek wel een spannende wedstrijd voorgeschoteld. Arends speelde sterk aan het net, en zorgde er daarmee voor dat hij en Middelkoop de eerste break van de partij maakten.

Gelijkwaardige wedstrijd

Hoewel Arends zelf daarna ook zijn opslag verloor, pakten ze weer een break voorsprong. Dit keer maakten ze de set wel af, 7-5. In de tweede set waren er kansen voor beide teams, maar alle servicegames gingen naar de opslaande partij. Daarom moest een tiebreak uitkomst bieden. Daarin kwamen Arends en Middelkoop een zogenoemde minibreak voor, maar even van 4-4 af pakten ze geen enkele punt meer.

Supertiebreak moet beslissing bewerkstelligen

In de derde set moest een supertiebreak de beslissende factor zijn. Tot 3-3 ging het daarin gelijk op, maar na een paar missers van met name Middelkoop werd de achterstand snel te groot om nog in te halen. Na goed anderhalf uur tennis maakte Salisbury het duel uit met een knappe folly.
Ram en Salisbury zijn als vierde geplaatst in Rosmalen. In de volgende ronde spelen ze tegen Alex de Minaur uit Australië en David Vega Hernandez uit Spanje.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Arends zal ook de komende weken met Middelkoop spelen: "Vorig jaar hebben we goede resultaten gehaald op gras. In Antalya haalden we de finale en op Wimbledon wonnen we ook een rondje. Dus toen hij me vroeg hoefde ik daar niet lang over na te denken." Arends en Middelkoop spelen waarschijnlijk ook dit jaar samen in Antalya voor ze in Londen deelnemen aan Wimbledon.
Dat betekent wel dat hij niet langer doorspeelt met zijn vaste dubbelmaat, Tristan-Samuel Weissborn uit Oostenrijk. De afgelopen weken speelde hij met hem ook nog een flink aantal toernooien in Azië. "De resultaten waren daar wel goed, maar bij mij overheerste de vraag hoeveel rek er nog inzat bij ons als duo. Daarom heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en heb ik Sam laten weten dat ik niet verder wilde. Hij vond dat wel moeilijk, maar begreep het wel."

Arends verder met nieuwe dubbelmaat

Voor de periode na het grasseizoen moest er dus een nieuwe dubbelmaat komen. Uiteindelijk is dat David Pel geworden. Met Pel speelde Arends ook al het grote World Tennis Tournament, eerder dit jaar in Rotterdam. "Daar verloren we in de eerste ronde, maar het voelde wel goed. We hebben daar als duo prima gespeeld."
Sander Arends YNTERFJOE TOTAAL
De bedoeling is dat de samenwerking voor de lange termijn is. "Bij Roland Garros waren de laatste vier koppels allemaal landgenoten. Ik geloof daar heilig in dat dat werkt. En met David kan ik een team opbouwen. We trainen bij dezelfde trainer, hebben dezelfde fysiotherapeut. Dan kun je groeien als team."
Over zijn ambities voor het nieuwe koppel Arends/Pel is de tennisser uit Leeuwarden duidelijk. "Ik wil standaard toernooien zoals Roland Garros en Wimbledon spelen. Ook de grote Masters-toernooien zoals Monte-Carlo, Rome en Miami zijn een doel. Dan moet je bij de beste 40 van de wereld staan. Dat hoeft niet meteen, tenslotte is deze sport een marathon en geen sprint, maar over 3 of 4 jaar moeten we daar als duo wel staan."