Metallica speelt Hazes in Amsterdamse Arena na tip van Friezen

Metallica heeft dinsdag in de Johan Cruijf Arena een ode gebracht aan misschien wel een van de grootste volkszangers ooit in ons land: André Hazes. De Amerikaanse band hield een concert in de hoofdstad en speelde het welbekende nummer 'Bloed, zweet en tranen'. Twee Friezen hebben ervoor gezorgd dat Metallica deze bijzondere uitvoering deed.
© ANP
Hardegarijpster Shantia Fardin was dinsdag bij het concert in Amsterdam en vertelt hoe het zover gekomen is. "Ik was met Sjoerd Plantinga, bassist van Strawelte, aan het skaten in Los Angeles, want daar is een heel groot skatepark. De bassist van Metallica, Robert Trujillo was er ook met zijn zoon, dus wij tikten hem op het schouder."
Shantia Fardin oer 'Bloed, zweet en tranen' troch Metallica
"We raakten aan de praat over bijvoorbeeld hun concert in Nederland. Hij had een verzoek aan ons, maar het management had al vastgelegd dat het Hazes zou worden. De alternatieven waren Herman Brood en Urban Dance Squad." Volgens Fardin was het niet moeilijk om het rond te krijgen. "Na wat appcontact was het al gauw geregeld. Sjoerd stond het nummer te zingen op de skatebaan en daardoor denken wij dat dat meegeholpen heeft, maar of dat zo is weten wij niet."
© Strawelte facebook
"Sjoerd heeft het echt voorgezongen", zegt Fardin. "Ik las dat het een eerbetoon was aan Hazes, maar zij konden hem stuk voor stuk niet. Dat wordt hun opgelegd. Sjoerd zette direct zijn strot op en toen kwam het enthousiasme omhoog." En of Plantinga dichtbij het origineel kan komen? "Dat hangt er vanaf hoe laat het op de avond is. Ik geef hem al een grote voldoende."
Toen Metallica dinsdagavond het nummer speelde, waren Sjoerd en Shantia beide aanwezig in de Arena. "Sjoerd kon aan kaarten komen. Wij hadden er nooit rekening mee gehouden dat zij het zouden spelen. Het was wel spannend. Ze kondigden het aan en de hele Arena zong mee. Ik had het niet verwacht."