Skûtsjes Earnewâld en Langweer als eerste officieel gemeten met nieuwe meetmethode

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) is dinsdag in IJlst begonnen met het digitaal meten, wegen en inscannen van de skûtsjevloot. Als eerste waren Earnewâld en Langweer aan de beurt. De komende weken volgen volgen de anderen. De bedoeling van de nieuwe meting is om de criteria van de grootte van het tuig dat een schip mag voeren, te perfectioneren.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
In 2016 voerde de SKS een nieuwe formule in, gebaseerd op breedte, lengte en diepgang van een skûtsje. Maar daar kwam nogal wat geruzie van. De meting zou niet altijd eerlijk zijn voor alle schepen. Vooral Langweer en Joure waren er niet blij mee. Schipper Jaap Zwaga trok zich om die reden in 2017 terug uit de competitie.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Schippers Gerhard Pietersma en Jaap Zwaga over de nieuwe metingen
Jeroen Veenema bestuurslid technische zaken van de SKS, geeft toe dat de oude metingen verschillend uit konden pakken. Daar moet de nieuwe meetmethode verandering in brengen. Volgens Veenema bestaat bij de oude meting de kans dat de breedte en de lengte van twee schepen gelijk zijn, maar dat er toch verschil is, omdat het ene schip ronder is dan het andere en daardoor makkelijker vaart. Ook het gewicht wordt bij de meting de komende weken bij alle schepen op dezelfde wijze vastgesteld.
De resultaten worden na het komende seizoen in kaart gebracht en getoetst. Daarna wordt bekeken welke gevolgen het heeft voor het zeiloppervlak van sommige schepen. Het kan zijn dat dat een paar meter scheelt, zegt Veenema.
Jeroen Veenema, SKS-bestuurslid technische zaken, over de skûtsjemeting