Geld voor bredere sluis bij Kornwerderzand is binnen, werk kan beginnen

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat stelt 15 miljoen beschikbaar voor het breder maken van de sluis bij Kornwerderzand. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat ook de regio 15 miljoen extra in de bredere sluizen wil steken, is er nu genoeg geld voor het werk.
© Camjo Media
Er wordt al langer gesproken over het breder maken van de sluis en de financiering daarvan. Eerder dit jaar reserveerde het kabinet al 40 miljoen extra voor het project, maar er bleef een tekort van 45 miljoen. Door de extra bijdragen van de minister en van de regio en door het soberder uitvoeren van de plannen kan de verbreding van de sluis nu worden uitgevoerd.

Vluchtstroken vervallen

Er wordt onder anderen bespaard door de bruggen net als nu geen vluchtstroken te geven, dat bespaart zeven miljoen. Door het werk door de regio uit te laten voeren wordt nog eens negen miljoen euro aan BTW bespaard.
Minister Van Nieuwenhuizen: "Ik ben blij dat na jarenlang overleg dit voor Noord-Nederland zo belangrijke project met vereende krachten mogelijk wordt gemaakt: de sluis en de bruggen kunnen eindelijk worden verbreed. Ik kijk ernaar uit zo snel mogelijk met de regionale partners het startschot te geven."

Scheepswerf Makkum kan groeien

Door de bredere sluis kunnen grotere schepen van het IJsselmeer naar de open zee varen. Scheepswerven in onder anderen Makkum kunnen daardoor verder groeien.
Wanneer het werk uitgevoerd wordt is nog niet duidelijk. De regio wordt volgens de afspraken verantwoordelijk voor de aanbesteding en uitvoering van het project. De risico's daarvan komen ook bij de regio te liggen.