Steeds meer oudere dodelijke slachtoffers in Friese verkeer

De doelstelling van de provincie om het aantal verkeersdoden op de Friese wegen terug te dringen, is tot dusver niet gehaald. In 2018 kwamen 27 mensen om het Friese verkeer. In 2017 waren dat er 26 en in 2016 waren het er 33. Het valt op dat vooral ouderen dodelijke slachtoffer zijn van verkeersongelukken. De provincie maakt zich grote zorgen over de recente cijfers.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Oorzaak zou de e-bike kunnen zijn. "Maar dat is een veronderstelling. We kunnen het niet onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek", zegt gedeputeerde Sietske Poepjes.
Op de provinciale wegen is het drukker geworden. Op de nieuwe wegen, zoals de Centrale As en de N381 tussen Drachten en Emmen, het veel drukker geworden in het verkeer dan de tijd voordat de vierbaans wegen er waren "Dat was ook de bedoeling. Nu het drukker is geworden op deze wegen, is er minder verkeer in de dorpen en dat is goed". volgens Sietske Poepjes.

Fietsen

Opvallend is bovendien dat minder mensen de fiets pakken voor het woon-werk-verkeer. Volgens de gedeputeerde zal de provincie daarom nog meer moeten inzetten op een goed netwerk van fietspaden. En de kwaliteit van de paden moet ook omhoog.

Openbaar vervoer

In 2018 maakten ook minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. In dat jaar checkten 15, 6 miljoen passagiers in met de OV-chipkaart. Dat is 1,3% minder dan in 2017.